A Rosenstein-életmű

Szerző: Szebeni Zsolt

Forrás: turizmus.com

 2016. április 05. 16:40

A világ nagyvárosaiban, de leginkább New Yorkban, sok olyan híres étterem üzemel, amelyik, úgy egyébként, rettenetes környéken van, s józan ember a közelébe se menne, ha nem pont abba az étterembe igyekezne. Budapesten ilyen a Rosenstein, a Mosonyi utcában.

Amikor rákérdeztünk a hely kiválasztására, Rosenstein Tibor azt mondta, szándékosan választott, enyhén szólva, kevésbé frekventált környéket, no meg, őszintén szólva, nem is lett volna pénze egy belvárosi utcában üzletet nyitni. Most viszont, a második évtized vége felé, igazolva látja: Elég „csak" jót adni mindig, közben foglalkozni kell a vendéggel, s máris nem számít a lokáció, sőt sikk lesz látogatni egy-egy ilyen éttermet.

Nem véletlenül kapott életműdíjat a Best of Budapest minapi díjátadóján.

1960-ban végzett szakácsként a Margitszigeten, s azóta rendületlenül főz. Nem dolgozott mindig elegáns szállodákban, vagy népszerű vendéglőkben. Sőt.

A Nagyszálló helyett Kőbányán kezdett, hogy segítsen nevelőszülőinek, majd Nagykőrösre, a Róna Vendéglátó Vállalathoz került. A Cifra Csárdában, majd az Aranykalász étteremben bepótolta a hagyományos magyar konyha ismeretéből mindazt, amit a szállodai luxusban nem ismerhetett meg, s így egészen fiatalon megbirkózott a franciás fogások mellett a pacalpörkölttel is.

Nagykőrösön tanulta meg azt is, hogy foglalkozni is kell a vendéggel, nem elég csak megetetni...

Budapestre visszakerülve, a 70-es években legendás Hársfában, majd a Szilágyi Erzsébet fasori Aranyfácánban főzött, míg 1976-ban meg nem született Róbert fia, aki ma üzlettársa, akkoriban viszont csak szülői jelenlétre vágyó kisgyermeke volt. Ezért az éjjel-nappali, ünnepnapot nem ismerő szolgálat helyett a hétköznap délelőttöket választotta: három évig a rákoskeresztúri piacon vitt egy pecsenyesütőt.

A széles körben ismert séfek közé végül is a Kis Pipa étteremből került be, ahová tíz éven át jártak a főztjéért.

Az immáron a nevét is viselő éttermet már teljesen a saját elképzelései szerint alakította ki, s az étlapon sem véletlenül szerepel a libamáj és a lazac mellett a szalontüdő vagy a pacal.

Az életműdíjas Rosenstein Tibor még ereje teljében várja a vendégeket, akik jobban teszik, ha előre foglalnak nála asztalt...

Rosenstein Tibor középen, Niklai Ákossal és Glázer Tamással az életműdíj átvétele után