A sanghaji Disneyland csak jövőre nyílik meg

Forrás: MTI

 2015. február 05. 13:40

Idén év vége helyett jövő év elején nyílik csak meg a sanghaji Disneyland, bár már idén év végére elkészül és több szempontból is rendhagyónak ígérkezik - derül ki a helyi média csütörtöki beszámolóiból.

A nyitás elhalasztásáról már korábban elindult a találgatás, miután a Disney tavaly áprilisban bejelentette, az eredeti 4,7 milliárd dollár (1 274 milliárd forint) helyett 5,5 milliárd dollárt (1 491 milliárd forint) fektet a parkba, hogy a látogatók számát emelje.

A 43 százalékot birtokló amerikai vállalat és az 57 százalékos részével többségi tulajdonos állami Shanghai Shendi Csoport a plusz összeget az attrakciók számának és a befogadóképességnek a növelésére használja, az újabb becslések szerint ugyanis az eredetileg tervezettnél akár 30 százalékkal is magasabb lehet az élménypark látogatottsága. A friss statisztikák szerint 330 millió fizetőképes ember él az élménypark háromórás autóútnyi sugarában, és 2022-ig évi 18 százalékkal fog növekedni a felső középosztály létszáma a térségben.     A megnyitó pontos idejét sem a sanghaji polgármester, sem a Disney nem árulta el, az várhatóan 2016 tavaszára, a kínai újév idejére esik majd, az építkezés pedig még idén befejeződhet.

A Disney vezérigazgatója, Bob Iger korábbi internetes levelében sztárokkal teli, látványos, emlékezetes megnyitót ígért. A sanghaji lesz Kína szárazföldi területének első Disneylandje, és a Disney eddigi "legnagyobbra törő" projektje.

A park központi motívuma a Magic Kingdom mesevilága, ugyanakkor alapvetően a kínai kultúrát és ízlésvilágot, a kelet-ázsiai országban kedvelt mesefigurákat, motívumokat és karaktereket veszi majd alapul.     A sanghaji Disneyland ezer hektáron, a város keleti részén, Putung városrészben kap helyet, köré 1 730 hektáron turistaövezet épül, benne többek közt egy 520 szobás Toy Story-szálloda. Az odajutást segítendő külön metróvonal épül, amelynek egyes megállóit Disney-figurák díszítik. A park sajátossága annak energiatakarékos, alacsony kibocsátású, zöld jellege is.

Az amerikai média- és szórakoztatóipari óriáscégnek a tokiói és hongkongi mellett ez lesz a harmadik élményparkja Ázsiában, amelyet a Disney már a 1990-es években elkezdett tervezni. Európában egy, az Egyesült Államokban két Disneyland működik.