Elégedettek a szezonnal a balatoni szállodavezetők

Szerző: Gulyás J. Attila

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 05. 14:37

A siófoki szálláshelyek többnyire kedvezőnek ítélik a nyári vendégforgalmat, s általában is elmondható, hogy a balatoni szállodák elégedettek az idei szezonnal, de a plusz bevétel nem biztos, hogy elegendő az előttük álló kritikus hónapok finanszírozásához.

Magas volt a kihasználtság az egész szezonban a legnagyobb dél-balatoni szállodában, az Azúr Hotelben, júliusban és augusztusban a múlt évihez képest jelentősen több vendég fordult meg – derül ki a Siófoki Hírek szeptemberi számában megjelent szezonértékelőből.

Hajszálnyival alacsonyabb volt a vendégszám az egyébként jó szezont maga mögött tudó Residence Hotelben. Geiger Viola szállodaigazgató szerint ez a magasabb átlagárakkal magyarázható.

A Hotel Yacht erős elő-, és a tavalyihoz képest gyengébb főszezonról számolt be. Mile Csaba szállodatulajdonos ugyanakkor arról is beszélt a siófoki lap szerkesztőségének, hogy mivel a last minute foglalások aránya náluk igen magas volt, a tervezhetőség nagy mértékben csorbult.„A munkaerőhelyzet nem sokat javult, a szezonális, főként diák-munkavállalók elhivatottsága, motivációja és tapasztalata nem állt arányban az ehhez tartozó bérigényekkel" – állítja a Hotel Yacht vezetője.

A világhírű operettszerző nevét viselő Kálmán Imre Panzió, Étterem és Cukrászda szerint átlagos volt a főszezon, náluk többnyire  a külföldi vendégek szálltak meg egy-két éjszakára. Elégedettek a forgalommal, különösen a külföldi vendégszámmal a Sió Campingnél is. Ugyanakkor ez utóbbiak foglalása még nem érte el a járvány előtti időszakot. Jó szezont zárhat a Villa Marina is, ahol idén nyáron a korábbiaknál jóval több cseh és lengyel vendég fordult meg.

A Tourinform iroda arról számolt be, hogy a város magánszálláshelyein a hazaiak voltak többségben.

Jó szezont zártak a siófoki szálláshelyek

Fotó: 123rf.com

Jól mentek a gyerekbarát szállodák

„A pünkösd után tapasztalható viszonylag gyengébb foglalási kedv július végén vett kedvezőbb irányt, augusztusra pedig már megközelítette az előző évi  kihasználtságot – egészítette ki a képet lapunknak Rádóczy Andrea, a balatonfüredi Golden Lake Resort tulajdonosa és ügyvezetője, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) balatoni régióvezetője. – Összességében szállodánk a teljes nyári szezonban a vendégéjszakák számát tekintve 2021-hez és 2019-hez képest is alul teljesített, amelynek több oka is lehet. Ezek között szerepelhet két új piacra lépő szálloda közvetlen közelségünkben, vagy akár a névváltoztatás. A csökkenő vendégszámot átlagár-emeléssel sikerült kompenzálni, így a realizált árbevétel plusz már megfelelő fedezet nyújtott az extrém emelkedő üzemelési költségekre" – fejtette ki az igazgató. Elmondása szerint régiós szinten a gyermekes családokat fogadó szállodák egyértelmű vendégéjszakaszám-növekedésről számoltak be, míg egyes négycsillagos, párokat fogadó házak körében érzékelhető volt a Covid járvány idején elhalasztott külföldi utazások preferálása a balatoni nyaralás helyett.„Általánosságban elmondható, hogy a kollégák elégedettek az idei szezonnal, ugyanakkor sajnálatosan nem sikerült annyi extra bevételt generálni, hogy mindez elegendő legyen az előttünk álló kritikus hónapok finanszírozásához" – zárta értékelését az MSZÉSZ balatoni régióvezetője.

Kapcsolódó cikkek