A Stand lett az év étterme a Dining Guide gálán

Szerző: Lami Juli

Forrás: Vendéglátás

 2019. február 26. 11:34

Nem történt meglepetés a Volkswagen Dining Guide Év Étterme Gálán, bár a fődíjat egy olyan étterem vihette haza, amely új szereplő a palettán.

A hozzá kapcsolódó neveket azonban talán felsorolni sem kell: Széll Tamás és Szulló Szabina hosszú évek óta stabilan állnak azon a bizonyos színpadon.

Idén is a Várkert Bazárban rendezték meg a Dining Guide nagyszabású díjátadó gáláját, ahol bemutatkozott a “Made in Hungary” topgasztronómiai társulás is.

A Top10+2 éttermek között két új étterem is helyet kapott, a már említett Stand, valamint a Textúra. Mindkét hely különlegessége, hogy a séfek, akik mögöttük állnak, többszörösen is ott lehettek a legjobbak között, hiszen Sárközi Ákos a Borkonyhával is évek óta töretlenül szerepel a toplistán, Széll Tamásék pedig a Stand25 bisztróval is képviseltették magukat.

Új éttermek tehát bekerültek a toplista élmezőnyébe, új neveket azonban nem kellett megtanulnunk.

Széll Tamás és Szulló  Szabina

Fotó: Vendéglátás Magazin

Az év cukrászdája idén is a váci Mihályi Patisserie lett, az év legjobb streetfood helye viszont új nevet kapott, és ezúttal a tavalyi győztes Pizza, Kávé, Világbéke az év alternatív vendéglátóhelye díjat vehette át.

Az Életmű díjat ezúttal Bíró Lajos vehette át. Ugyancsak újdonság a díjak között az év éttermi kávélapjának járó díj, amelyet a Stand étterem vihetett haza, valamint az év koktélbárja elismerés, amelyet Nagy Zoltán kapott.

Az év szervizembere is újdonság, ezt a St. Andrea legendás étteremvezetője, Lizsicsár Miklós kapta, és a szintén újdonságnak számító év borlapja díjat az Arany Kaviár tűzheti majd falára.

Az idei gála egyik legkülönlegesebb momentuma a „Made in Hungary” Top Gasztronómia Társulás létrehozásának bejelentése volt. Útjára indul ugyanis egy nagyon különleges és sokra hivatott vállalkozás.

A „Made in Hungary” Top Gasztronómiai Társulást a Dining Guide és a Magyar Bocuse d’Or Akadémia hívta életre a 20 legjobb hazai étterem részvételével. A társulás célkitűzése a magyar gasztronómia legnagyobb presztízsű, nemzetközileg elismert alapanyagkettősének összekapcsolása a legjobb magyar séfek teljesítményével. Erről a későbbiekben bővebben is beszámolunk majd.

A Top12 étterem ABC sorrendben:

Anyukám Mondta – Dudás Szabolcs, séf

Arany Kaviár – Kanász László, séf

Babel Budapest – Veres István, séf

Borkonyha – Sárközi Ákos, séf

Costes – Palágyi Eszter, séf

Costes Downtown – Tiago Sabarigo, séf

MÁK – Mizsei János, séf

Olimpia – Ádám Csaba, séf

Onyx – Mészáros Ádám, séf

Andrea Restaurant – Barna Ádám, séf

Stand – Széll Tamás, Szulló Szabina, séfek

Textúra – Sárközi Ákos, séf

A gálán kiosztott különdíjak listáját a vendeglatasmagazin.hu oldalon olvashatják.