A Stílusos Vidéki Éttermiség jó példája

Forrás: turizmus.com

 2017. május 18. 09:12

A UNWTO másodszor jelentette meg Gasztronómia és Turizmus: fenntarthatóság és gasztronómia című tanulmányát, amelyben helyet kapott a SVÉT példája is.

Az ENSZ Turisztikai Világszervezetének 3. Gasztronómia és Turizmus tematikájú világtalálkozóján, május 7-9 között, San Sebastianban mutatták be azt a tanulmányt, amely tizenhat „jó gyakorlatot” ismertet, közöttük a magyar Stílusos Vidéki Éttermiség gasztro-roadshow kezdeményezését. A világtalálkozón 60 országból több mint 250 küldött vett részt.

A UNWTO tanulmány bemutatja, hogy milyen ösztönző szerepe lehet a gasztronómiának az autentikus élményteremtésben és a fenntartható turizmus népszerűsítésében – számolt be a világtalálkozóról a Magyar Turisztikai Ügynökség is.

A kiadvány termékfejlesztési esettanulmányokat, jó gyakorlatokat és tapasztalatokat oszt meg a gasztronómiai turizmus területéről, bemutatja a gasztroturizmus kommunikációjával, márkázásával, oktatásával kapcsolatos kihívásokat.

A vidéki gasztronómia magyar turizmusban is egyre erősödő szerepét, a lakosság ilyen irányú nyitottságát, érdeklődését és az ötlet relevanciáját jól jellemzi a Stílusos Vidéki Éttermiség kezdeményezésének gyors sikere is. Évekkel ezelőtt néhány, hasonló kihívásokkal küzdő vidéki gasztronómiai műhely között elindult egy szakmai konzultáció, amelynek fő motorja a kiváló magyar alapanyagok felkutatása és termelőiknek az éttermekkel való összekapcsolása volt.


Az azonos felfogású, de eltérő stílusú éttermek gyorsan egymásra találtak, s a 2012-ben tartott első gasztro randevújuk óriási sikert aratott. Így alakult meg a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT). A társulás szlogenje – 16 vidéki étterem, 16 világnézet, 16 kreatív séf, 1 küldetés – szerint céljuk a minőségi konyha és a szívből jövő vendéglátás népszerűsítése a mindennapokban. Mindezt évente több rendezvény keretén belül teszik, azzal a szándékkal, hogy a már népszerű úti célok mellé beemeljenek kevésbé ismert kulináris desztinációkat is (így Encset, Noszvajt, Perbált vagy éppen Rácalmást).

A SVÉT roadshow-k alkalmával a házigazda minden alkalommal egy-egy tagétterem, de olyan jelölteket is meghívnak a rendezvényre, amelyek ugyancsak a szívből jövő vidéki vendéglátásban hisznek, azonosulnak a szervezet elképzeléseivel, és így megfelelnek a csatlakozási feltételeknek.