A szaktárca előtt a falusi szállásadók problémái

Forrás: turizmus.com

 2015. szeptember 07. 10:40

A FATOSZ összegyűjtötte és továbbította a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) felé a hozzá beérkezett falusi szállásadói problémákat.

A Nemzetgazdasági  Minisztérium fontos célkitűzése a vállalkozások adminisztrációs terheinek csökkentése. Ennek érdekében szeretnék, ha a turisztikai szolgáltatók, ezen belül a falusi szálláshelyekre vonatkozó adminisztrációs terheket, bejelentési kötelezettségeket a FATOSZ áttekintené és javaslatot tenne az ésszerű csökkentésre – írja a szövetség hírlevelében.

A FATOSZ ennek eleget téve összegyűjtötte és továbbította a Nemzetgazdasági Minisztérium felé a hozzá beérkezett szállásadói problémákat. Többek között kitért a falusi turizmus fogalmának megváltoztatására, az 5000 fős lakosságszámkorlát módosítására, a Balaton Kiemelt Üdülőkörzethez tartozó, de a Balatontól távolabb eső kis falvak besorolására, az étkeztetéshez és a szállásadáshoz kapcsolódó programszolgáltatások szabályozatlanságára, a szálláshely-üzemeltetési engedély megszerzésekor a különböző szakhatóságok helytelen bevonására, a szálláshely építésekor az egyes szakhatóságok bürokratikus és túlszabályozott eljárására, a szerzői jogdíj fizetésére, a szálláshelyeken és vidéki településeken a hagyományőrző, autentikus programok után fizetendő szerzői jogdíjra.

A szövetség úgy tudja, az NGM a beterjesztett anyag feldolgozását és az érintett szakhatóságokkal való egyeztetést megkezdte.