A szállodaipar elemezné, regisztrálná a lakáskiadást

Forrás: turizmus.com

 2016. március 17. 14:54

A berlini ITB -n az OECD 2016 évi turizmus trendjeivel foglalkozó workshop keretében a résztvevők foglalkoztak a fenntartható és felelős „megosztáson alapuló gazdaság" kérdéseivel.

Egyetértésüket fejezték ki az Európa Parlamentnek az Európai Bizottsághoz intézett felhívásával, hogy a „megosztáson alapuló gazdaságnak" a szállodaipart érintő gazdasági és szociális hatásait értékelnie szükséges.

Azon a panelbeszélgetésen – amely azzal foglalkozott, hogy a „megosztáson alapuló gazdaságra" milyen szabályozás vonatkozzon – a HOTREC annak a fontosságát hangsúlyozta, hogy  az internetes portálokon kizárólag olyan szolgáltatók jelenjenek meg, amelyek a jogi szabályozásnak megfelelően szabálykövetően működnek.

A HOTREC részéről Mr. Ramón Estalella a HOTREC „Sharing economy" munkacsoportjának vezetője – annak a véleménynek adott hangot, hogy úgy a hatóságok, mint a fogyasztók szempontjából a rövidtávra lakást bérbeadók nyilvántartásba vétele számít helyes irányba tett lépésnek. Véleménye szerint nagyban növelné a fogyasztók bizalmát az internetes portálokon a lakásokat bérbeadásra kínáló szolgáltatók iránt, ha ott feltüntetésre kerülnének a lakások nyilvántartási számai is. Ez a megoldás a hatóságok részére is megkönnyítené, hogy eljárjanak, amennyiben a lakáskiadók az a hatóságok által meghatározott követelményeket, adózási kötelezettségeiket nem teljesítik.

 

A „megosztáson alapuló gazdaság" hatásairól bizonyos regionális példák már ismertek. Egy a közelmúltban a Grant Thornton által Görögországban készített tanulmány szerint az államnak 270 millió euró, adóbevételben jelentkező vesztesége keletkezett a lakások bérbeadása következtében.  Meg kell jegyezni, hogy Európában a szállodaipar-vendéglátás éves teljes adóbefizetése meghaladja a 125 milliárd eurót.

A HOTREC álláspontjához hasonlóan a fenti tanulmány ugyancsak megállapítja, hogy jelentős kockázatok keletkeznek a lakásokban megszálló vendégek adatainak nyilvántartásának elmulasztásában, mivel ezek általában nem felelnek meg a schengeni előírásoknak.

Christian de Barrin, a HOTREC ügyvezető igazgatója megismételte az Európai Parlament 2015. októberi felhívását, amely szerint az Európai Bizottságnak alaposan elemeznie kell a lakások bérbeadásának Európa turizmusára gyakorolt gazdasági és szociális hatásait. Véleménye szerint „az Európai Bizottságnak minél előbb egyértelműen állást kell foglalnia azt illetően, hogy milyen jogi szabályozás szükséges a lakáskiadásra vonatkozóan".