A szállodák minősítése a gyakorlatban – podcast

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 18. 12:18

A szálláshelyek kötelező minősítéséről Lukács Attilával, a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület szállodák minősítéséért felelős irodavezetőjével és Márics Józseffel, a Hotel Divinus igazgatójával beszélgetett Érczfalvi András műsorvezető a Trend FM Turizmus.com műsorában.

Magyarországon 1160 szálloda működik a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) nyilvántartása szerint; a hotelek körülbelül 75 százaléka regisztrált a minősítési rendszerbe, 40 százalékát pedig már minősítették is.

Ahogy egy korábbi adásban már szóba került, a szálláshely-minősítés szempontjából a legrégebbi kategóriáról beszélünk, hiszen a szállodák megméretése már a kötelező minősítés bevezetése előtt is bevett szokás volt a Hotelstars nemzetközi kritériumrendszerével, amelyet most is használnak. Így valószínűleg a szállodákat éri a legkevesebb meglepetés az új rendszerben.

Ettől függetlenül a műsor vendégei, Lukács Attila és Márics József pontról pontra végigvették, hogy a gyakorlatban milyen procedúrát kell végigvinni a csillagok megszerzéséhez. A három évre szóló minősítést egy adatlap kitöltése és önértékelés előzi meg, majd az auditorok a helyszíni ellenőrzés során besorolják a szállodát, amit végül egy bírálóbizottsági döntés erősít meg. Bár 3 évre szól a minősítés, de lehetőség van szintet is lépni, ha időközben újabb fejlesztések történnek a hotelben.

A szakértők hangsúlyozták, fontos, hogy a szállodák reálisan célozzák meg a csillagok számát, csakúgy mint az, hogy a szolgáltatásokban és a piaci helyzetben gondolkozzanak, a ház pozícióját, beruházási lehetőségeit, a szükségleteket és fenntartási költségeket is figyelembe véve.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg:

(Borítókép: 123rf.com)