A századik Food Truck Show-ra készülnek idén a szervezők - podcast

Forrás: turizmus.com

 2024. január 10. 19:27

Horváth Zoltán tíz éve alapította a Food Truck Show-t és a Magyar Street Food Egyesületet. Azóta Budapesten és vidéken is számos színvonalas fesztivál valósult meg, a műfaj pedig divatból népszerű és keresett irányzattá nőtte ki magát. A részletekről a Trend FM-nek mesélt.

Az idei év több szempontból is mérföldkő lesz a Food Truck Show Hungary Kft. életében. Nemcsak tizedik évébe lépett a kezdeményezés, de büszkén hirdetik, hogy a vidéki eseményeikkel együtt az idei budapesti rendezvényük lesz kereken a századik.

Horváth Zoltán lendülete mit sem csökkent az eltelt idő alatt. Tele van tervekkel és ugyanolyan izgatottan és büszkén nyilatkozik a munkájáról, mint a kezdetekkor, amikor összesen hat újragondolt büfékocsival álltak ki a közönség elé.

Bár annak idején sokan azt jósolták, hogy ez is csak egy divathullám, amelyik idővel lecseng, ők azóta bebizonyították, hogy ez koránt sincs így, sőt. Ma már több száz partnerrel dolgoznak együtt, és olyan neves magyar brandek emelkedtek fel a Food Truck Show-k szárnyai alatt, mint a népszerűségét tekintve már-már a McDonald's-cel vetekvő Zing Burger.

Egy food truck-finomság a sok közül

Fotó: Facebook / Food Truck Show

Tíz év alatt sok változást éltek meg, de ami talán a leginkább szembetűnő, az a minőség fejlődése. Egyre többen kezdtek el a street foodban fantáziát látni, ami magával hozta a kínálat állandó megújulását és a színvonal folyamatos emelkedését is. A fejlődés annak ellenére töretlen, hogy az elmúlt években egy sor kihívással kellett szembenéznie a vendéglátásnak és a turizmusnak.

A podcastból megtudhatjuk, milyen út vezetett a sikerekhez, és megismerhetjük azt a hozzáállást is, amely valószínűleg az egyik kulcsa volt annak, hogy ma itt tart ez a kezdeményezés. A kezdetektől fő törekvésük volt a rendezvény „műanyagmentesítése” és a körforgásos, fenntartható megoldások alkalmazása a beszerzéstől a hulladékkezelésig, a Food Truck Show volt az első műanyagmentes szabadtéri esemény. Ma már szerencsére sok követő elmondhatja ezt magáról.

A műfaj hirtelen sikere szükségessé tette azt is, hogy megalakuljon a Magyar Street Food Egyesület, melynek Horváth Zoltán nemcsak alapítója, de ma is az elnöke.

Céljuk volt a kategorizálás rendbe tétele, a műfaj imázsának javítása, a lobbitevékenység, a részvétel a jogszabályalkotásban, és még egy sor, a szakmát védő és segítő tevékenység. Erre szükség is volt. Sok évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy az irányzat méltó helyet követelhessen magának a hagyományos vendéglátáshoz szokott piacon.

Bizonyos, hogy Horváth Zoltánék úttörő szerepére szükség volt a street food hazai hódításához. Az is biztos, hogy valamit nagyon jól eltaláltak, hiszen szeptemberben lesz a 100. Food Truck Show Magyarországon. A kiemelkedő eseményre új helyszínnel készülnek, ahol az elmúlt tíz év összes díjazott büfékocsiját is szeretnék felvonultatni.

A teljes beszélgetést itt lehet meghallgatni: