Szálláshellyel és delikátesszel bővült a szemesi Kistücsök

Szerző: Gulyás J. Attila

Forrás: turizmus.com

 2021. október 22. 17:09

Eredményes volt a próbaüzem, így csütörtökön átvághatták a szalagot a balatonszemesi Kistücsök étterem Food & Room épületének bejáratánál. Horváth Péter, a Kisfaludy 2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. vezérigazgatója bátor ötletnek és példaértékűnek nevezte Csapody Balázs vállalkozását.

Ünnepi hangulat lengte be csütörtökön délután Balatonszemes egykori Posta Fogadójának udvarát, ahol átvágják a szalagot a Balaton-szerte népszerű Kistücsök új részlegénél, a Food & Roomnál. A ceremónia előtt elsőként Csapody Balázs tulajdonos – sok más tisztsége mellett a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke – szólt a vendégeihez, és idézte fel röviden a 2019-ben megkezdett szálláshely-beruházás állomásait.  "2019 októberében kezdtünk bontani egy régi épületet, azután, mondhatnám, végigépítkeztük a járványt" – mesélte a szakember.

A Kistücsök szálláshelyének már a recepciója is más, mint ami általános egy lobbyban. Az ízlésesen berendezett fogadóhelyiség egy delikátesz, amely helyi termékkülönlegességeket mutat be és kínál a vendégeknek. A 19 kétágyas szobát és a két lakosztályt letisztult stílus, természetközeli színek jellemzik. A Food & Room udvarán lévő üde zöld gyepszőnyeg közepén egy barátságos kültéri medencében kényeztethetik magukat a szálló lakói.

Szalagátvágás előtt. Balról jobbra: Horváth Péter, Csapody Balázs, Witzmann Mihály

Fotó: turizmus.com

Kérdésünkre, hogy bátorítja-e az övéhez hasonló fejlesztésre a balatoni vállalkozókat, Csapody Balázs azt válaszolta, szerinte nem a meglévő kapacitást kell bővíteni, hanem a vendéglátás színvonalát kell emelni.

"Ne az legyen cél, hogy akinek 20 szobája van, annak 70 legyen, hanem hogy a meglévő szálláshelyet bármikor, bármely évszakban és bárkinek ki lehessen adni. Éttermek esetében sem a kapacitásbővítés az elsődleges cél, tehát hogy 60 helyett 80 ülőhelyünk legyen, hanem, hogy a 60 vendéget minél magasabb színvonalon szolgáljuk ki – fogalmazott a Kistücsök vezetője.

A Kistücsök Food & Room épülete

Fotó: turizmus.com

Elmondása szerint számára az egyre szélesebb hazai  törzsvendégkör a legfontosabb. Elsődlegesen az ő igényeiket szeretnék kielégíteni a szemesi étterem-  és szálláskomplexummal. A helyi lakosokét, akiknek Balatonszemesen van a nyaralóingatlanuk vagy vitorláskikötőjük, itt töltik a nyarat és minden évszakban visszajárnak. "Azokét, akik a Kistücsökben keresik és találják meg a régió ízeit, borait, gyümölcseit, sajtjait, pálinkáit. Ez ma már az éttermünk kínálatának nyolcvan százalékát teszik ki, és ezt kívánja demonstrálni az új delikátesz is" – tette hozzá Csapody Balázs.

Tizenkilenc szobát és két lakosztályt alakítottak ki az új épületben

Fotó: kistucsok.hu

Witzmann Mihály, a térség országgyűlési képviselője is elismerőn szólt a népszerű szemesi vendéglős bátor ötletéről és vállalkozásának sikeréről, hangsúlyozva, hogy miután az állam jelentős összeggel támogatja a balatoni turizmus infrastrukturális fejlesztését, ki kell használni a minőségi vendéglátás fejlesztésének minden lehetőségét.

A Kisfaludy 2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. vezérigazgatója Csapody Balázs vállalkozását a Kisfaludy-program egyik követendő  példájaként említette, kiemelve, hogy a négy évszakos balatoni turizmus megvalósulását szolgáló szemesi szálláshelyfejlesztés a maga sorában az elsők közt szerepel. Horváth Péter emlékeztetett: Balatonszemesen 80 projekt kapott, illetve kap turizmusfejlesztési célú támogatást, Somogy megyében több mint 2700 projekt valósult, illetve valósul meg, amihez 40 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás érkezik. A Kisfaludy 2030 program keretében országosan 40 új szálloda épül és közel 600 panzió kapott felújítási támogatást – tette hozzá.