A SZÉP-kártya adóterheinek változatlanul hagyása mellett foglalt állást az MSZÉSZ

Forrás: turizmus.com

 2014. október 28. 18:18

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége aggodalommal fogadta azt a múlt heti hírt, amely szerint a béren kívüli juttatások adóterhelése 2015 január 1-jétúől az eddigi összesen 35,7%-ról 51,17%-ra emelkedne. Ez a Széchenyi Pihenőkártya esetében közel 16%-os emelkedést jelent.

Közleményükben így fogalmaznak:

„Felhívjuk a döntéshozók figyelmét, hogy a Széchenyi Pihenőkártya - amely az elmúlt kormányzati ciklus különösen sikeres gazdaságélénkítő programjának bizonyult a turizmus területén - nagyban hozzájárult a belföldi turisztikai kereslet erősítéséhez. A közel 1 millió kártyatulajdonos a döntően vidéki, hazai tulajdonban levő gyógy- és wellness szállodákat – amelyeknél a vendégkör átlagosan 70%-a belföldi – vette igénybe.

Ennek köszönhetően ezekben a hotelekben az utóbbi években lényegesen nőtt a vendégek száma, emelkedett azok kihasználtsága, forgalma, javult gazdálkodási helyzete.

Ezeknek a jelentős állami és EU támogatással épült szállodáknak fenntartható működését veszélyezteti a SZÉP kártya adóterhelésének tervezett emelése, de emellett azzal is számolni kell, hogy a forgalom, a jövedelmezőség várható csökkenése a szállodaiparban, turizmusban foglalkoztatottak számát is negatívan érinti.

Ezt igazolja az a minap megismert felmérés, amely szerint a cafeteria elemek adóterhelésének emelése következtében az érintett munkavállalók csaknem háromnegyede számára átlagosan kb. 20%-kal csökkenne a juttatás nettó kerete, illetve a munkáltatók mintegy negyede megszüntetné a béren kívüli juttatásokat.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége javasolja a SZÉP kártya eddigi adóterheinek változatlanul hagyását a döntően kis- és középvállalatok által működtetett hotelek és a munkahelyek védelme érdekében."