A SZÉP-kártya tovább húzza a belföldi turizmust

Forrás: MTI

 2014. július 27. 00:48

A belföldi turizmus több mint tíz százalékkal bővült az első hat hónapban, amiben nagy szerepe volt a SZÉP-kártyának, de a számok azt mutatják, hogy pluszpénz is került a gazdaságba.

Horváth Viktória helyettes államtitkár szerint a SZÉP-kártya-program elindítása nagyon jó döntés volt, mert úgy tudta húzni a belföldi turizmust, hogy közben mérsékelte a szezonalitást.

Az első hat hónapban 12 százalékkal több pénzt töltöttek fel a munkáltatók a SZÉP-kártyákra, mint a tavalyi év hasonló időszakában, a költések pedig 18 százalékkal nőttek – mondta el Horváth Viktória az MTI-nek. Idén január és május között a kereskedelmi szálláshelyek 5,24 milliárd forint értékben fogadtak el SZÉP-kártyát, ami 35 százalékos növekedés tavalyhoz képest, ezen belül májusban a felhasználás közel 60 százalékkal emelkedett. Hozzáfűzte: az első öt hónap adataiból is látszik, hogy a belföldi turizmus bővülése nemcsak a SZÉP-kártya-költéseknek köszönhető, hanem plusz pénz is került a gazdaságba.

Az első öt hónapban a magyar vendégek 3,2 milliárd forinttal több szállásdíjat fizettek a kereskedelmi szálláshelyeken, mint tavaly ugyanekkor, a SZÉP-kártyabeváltás pedig csupán 1,36 milliárd forinttal emelkedett. Ebből következően több mint 1,8 milliárd forint egyéb saját forrást költöttek üdülésre. Ez Horváth Viktória szerint azt üzeni, hogy javult az emberek anyagi helyzete, illetve a jövőre vonatkozó várakozásaik is optimistábbak.