A Szépművészeti és a Nemzeti Galéria a leglátogatottabb múzeumok

Forrás: turizmus.com

 2015. február 07. 20:10

Összesen csaknem 2,2 millióan, az előző évinél 25 százalékkal többen látogatták tavaly az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) fenntartásában lévő múzeumokat. A legnépszerűbb a Szépművészeti Múzeum volt.

Az Emmi kultúráért felelős államtitkársága szokásos év eleji adatösszesítése szerint a tavalyi látogatószám félmillióval haladta meg az előző évit. A legtöbben a Szépművészeti Múzeumot keresték fel, melynek kiállításaira – köztük a Toulouse-Lautrec világa, a Caravaggiótól Canalettóig, valamint a Rembrandt és a holland „arany évszázad" festészete – összesen mintegy 540 ezren voltak kíváncsiak.

A Szépművészeti Múzeum tagintézményeként működő Magyar Nemzeti Galéria – ahol 2014-ben olyan különleges kiállítások voltak, mint a Dada és szürrealizmus művészetét bemutató tárlat – 260 ezer fős látogatószámával a második legnépszerűbb múzeum volt.

Az Emmi fenntartásában 12 múzeum van: a Magyar Nemzeti Múzeum, a Szépművészeti Múzeum és Magyar Nemzeti Galéria, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum, a Néprajzi Múzeum, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, a Magyar Természettudományi Múzeum, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár, az Iparművészeti Múzeum, a Petőfi Irodalmi Múzeum, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum, valamint a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Múzeum. Ezek az intézmények vidéki tagintézményeikkel együtt a teljes országot behálózzák – írja az minisztérium honlapján.