A taxisokat is ellenőrzi a NAV

Forrás: MTI

 2015. augusztus 14. 15:39

Nyári akciósorozatának részeként a taxisokat is ellenőrzi az adóhatóság, főleg a személyszállítók kedvelt gyűjtőterületein. A migránsokat szálló taxisok ellen büntető feljelentést kezdeményeznek.

A Nemzeti Adó - és Vámhivatal (NAV) tájékoztatása szerint a taxisok a nyugtaadás ellenőrzésére, a taxaméter kiíratására, adóhatósági adatmentésre számíthatnak.

A taxamétert nem használó, nyugtát nem adó taxist egymillió forintig terjedő mulasztási bírsággal sújthatja a NAV. Ha magánszemély fuvaroz utasokat üzletszerűen, engedély nélkül, az adóhatóságnak kell bizonyítania a rendszerességet, amennyiben ez bebizonyosodik, a NAV mulasztási bírság mellett, adóhiányként állapítja meg az eltitkolt jövedelmet.

A pénzügyőrök az úton lévő gépjárműveket is megállíthatják, és ha az ellenőrzés során migránsok szállítására utaló körülményt észlelnek, a hatóság büntető feljelentést kezdeményez. A NAV hangsúlyozta, annak megítélése, hogy illegálisnak számít-e, ha a taxis migránst szállít, nem az adóhivatal hatásköre ugyan, a rendőrség azonban idén márciusban kiadott közleménye szerint a menedékkérők Magyarországon történő szállítása jogellenes.