A tenderdömping visszaveti a rendezvényszakma kreativitását

Forrás: turizmus.com

 2017. március 05. 18:14

A mennyiség és a minőség kulcsfontosságú kérdései kerültek előtérbe a MaReSz legutóbbi Event Hub klubestjén, ahol az ügynökségek és az ügyféloldal képviselői vitáztak a rendezvény szakmát érintő kihívásokról.

„Megrendelői tervek és iparági trendek a rendezvényszervezésben" – már a meghívóban szereplő cím is komoly hívó szó volt a szakmának, közel 100-an vettek részt a MaReSz (Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége) március 1-jei Event Hub klubestjén. Fontos tartalommal, a lényeges kérdéseket kendőzetlenül érintő kerekasztal-beszélgetés zajlott az újonnan megnyitott Európa Congress Centerben.

Az UNICEO (United Network of Corporate Event Organisers) koordinációjával az Invitech Solutions, az OTP Egészségpénztár, a Magyar Vöröskereszt, a Volvo Hungária Kft., a Gablini-csoport - Infiniti magyarországi képviseletének, a HP Magyarország, valamint a Heineken Hungária marketingvezetői vettek részt az eseményen.

Fotó: MaReSz

A MaReSz mint házigazda részéről a rendezvényügynökségi tagozatból a Special Event, a HD Group Kommunikációs Ügynökség, a Roxer Kommunikációs Kft., a RagazzArt Event Creator és a Silhouette Consulting vezetői képviseltették magukat. A szakemberek között a problémafeltárás után egy valódi, a szakmát érintő kihívásokról szóló vita alakult ki, még ha a megoldások nem is születtek meg.

 

Hatékonysági problémák az ügynökségeknél

Az ügynökségi piac jelenleg komoly hatékonysági problémákkal küzd. Ez felróható az extra mennyiségű tendernek, melyek a kapacitásokat lekötik, viszont last minute jellegüknél fogva az árak nem tudnak költségoptimalizáltak lenni. Azaz, amire azt hisszük, hogy olcsó, tulajdonképpen drága. Az ügyfelek is megerősítették, hogy állandó időnyomás alatt dolgoznak, miközben az elvárásaik az ügynökségek, szolgáltatók felé az egyediség, a különlegesség, az élmény megteremtése, illetve ezeknek mérhető megtérülése. Sajnos az árnyomás továbbra is megmarad, 2017-re ilyen szempontból nem jósoltak sok változást az egyes iparágak képviselői.

Fotó: MaReSz


Kreativitás gúzsba kötve

Míg a rendezvényszakma a kommunikációról szól, és a kreativitáson alapszik, addig sokszor költség alapú döntés születik a rendezvényekkel kapcsolatban, nem mindig mérlegelve az adott cégen belüli szakmai kompetenciával bíró marketinges kolléga javaslatát, vagy azt, hogy mégis mi lenne jobb a márkának. Fontos tudatosítani, hogy ez a mennyiségi beszerzési koncepció veszélyes a rendezvényeknél, hiszen az ügynökségek munkája ugyanúgy kihat egy márka életére, mint az ATL, vagy BTL esetében. A pusztán árszempontú megközelítés ennek kárára megy.

 

Azonos érdekek, eltérő nézetek

A beszélgetésen kiderült, hogy az ügyféloldal és az ügynökségek céljai közösek, ám az alapvető problémák azonosításáról és azok megoldásáról nem feltétlenül egyeznek a vélemények. Abban minden résztvevő egyetértett, hogy ez a folyamat nem lesz tovább fenntartható így. A rendezvényszakma presztízsét emelni kell, mert ez is a kommunikációs szakma része, hiszen egy vállalat imidzsét határozza meg.

A találkozó elérte célját, világossá vált, van miről beszélgetniük a feleknek  A megoldásokról a MaReSz további párbeszédeket fog kezdeményezni.

Ami talán jó hír a szakmának, hogy a corporate rendezvénypiac nem fog csökkenni, mert a "live communication", azaz a személyes kapcsolatokon, élményeken alapuló kommunikáció szerepe egyre erősebb a cégek általános és marketingstratégiájában.

Fotó: MaReSz

Az est feszes menete, az érdekfeszítő prezentációk – Mantuano Mónika, az UNICEO alelnöke, valamint Végh Tamás, a Special Event kreatívigazgatója által –, illetve az Európa Congress Center vendéglátása kiemelt szerepet játszottak a rendezvény sikerében.