A terveknek megfelelően halad a Várkert Bazár megújulása

Forrás: MTI

 2013. november 08. 14:42

A terveknek megfelelően halad a Várkert Bazár megújulása, a rekonstrukció első üteme március végére befejeződhet - közölte L. Simon László, a budai várnegyed megújításáért felelős kormánybiztos a helyszín pénteki bejárásán.
A kormánybiztos a tájékoztatón elmondta: két hete vette át a projekt munkálatait, miután Zumbok Ferenc addigi miniszteri biztos meghalt.

L. Simon László kiemelte: nagyon jó állapotban lévő beruházást vehetett át, így várható, hogy az épületet az előzetes terveknek megfelelően, 2014 áprilisában át tudják adni a közönségnek.

A kormánybiztos beszámolt arról, hogy az épület homlokzati rekonstrukciója és a restaurátori munkák szinte teljesen elkészültek, az épületegyüttes két végét lezáró palotaépületek homlokzatfestési munkálataival együtt, az állványokat lebontották, ezek a részek kívülről már bárki számára láthatók.

A két palotaépület tetőszerkezete is elkészült, jelenleg a tetők lemezfedése és a homlokzati bádogozási munkák zajlanak. A belső vakolás lezárása után megkezdődtek a festési munkálatok és folytatódnak a szerkezeti kőműves munkák, amelyeket hidegburkolás és a terrazzo burkolatok elkészítése követ. November közepére befejeződik az újonnan kialakított liftaknák szerkezetépítése is.

A színek véglegesítése és a minták elfogadása után megkezdődött a majolikamázas kerámiák utángyártása is, a homlokzati műemlékelemek restaurálását, a bazársor vakolatának helyreállítási munkáit az épülethez felépített állványsorról végzik.

Eközben a déli bazársor és rámpa mögött zajlanak a mélygarázs és a multifunkcionális rendezvénytér szerkezetépítési munkálatai.

Befejeződött az egykori Ybl-átjáró régészeti feltárása, amely az Öntőház-udvar és a neoreneszánsz kert összekötésére szolgál majd, ezzel párhuzamosan pedig megkezdték a keleti felvezető útra tervezett mozgólépcső szerkezetépítését.

A reneszánsz kert kialakítása nem képezi az első ütem részét, így az áprilisi átadóra még nem, de nyárra remélhetőleg az is teljes egészében elkészül.

A kormánybiztos felidézte: a beruházás teljes egészében uniós forrásból, összesen 8,9 milliárd forintból valósul meg.