A tiszai halat ünneplik a hétvégén Szolnokon

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 21. 14:24

A két nap során a helybeliek és a vendégek megismerkedhetnek a folyó élővilágával, a partjain élők hagyományaival, jelenével. A halas ételek, gasztronómiai bemutatók mellett színes családi programok is várják a látogatókat.

A Tiszai Hal Napja és a hozzá kapcsolódó Szolnoki Sparhelt Fesztivál szervezője a Szolnoki Sportcentrum Nonprofit Kft. Amint azt Karsai Bálinttól, a sportcentrum egyik szervezőjétől megtudtuk, hogy a rendezvény fő célja a hagyományőrzés, értékmentés mellett a hazai halfogyasztás ösztönzése és a halkultúra erősítése a magyar gasztronómiában.

A halas ételek, gasztronómiai bemutatók mellett színes családi programok is várják a látogatókat. A programsorozat egyik legérdekesebb eseményének ígérkezik az élőhal-telepítés a Tiszán, de szerveznek horgászversenyt, halászléfőző-versenyt, nemzetközi halételek kóstolhatóak, a gyerekeknek pedig nagy élményt nyújt majd a halsimogató.

Bográcsban fő a halászlé Szolnokon

Fotó: Szolnoki Sportcentrum Nonprofit Kft.

A Tiszai hajósok terén számos, a folyó menti élethez, az ahhoz kötődő mesterségekhez tartozó múltbéli tárgy és a folyó élővilágát bemutató tabló ad további információt a Tiszáról. A népi játszóház elemei is a horgászathoz, halászathoz köthetők.

A Tisza alsó rakpartján számos vendéglátóipari egység készít a látogatóknak mindenféle ínyencséget a gazdag halkínálatból, mindenekelőtt persze, halászlevet.

A felnőttek egy része főzőtudományáról is számot adhat a Sparhelt Fesztiválon. Számos figyelemfelkeltő, olykor gyakorlati bemutatóval is egybekötött előadást is hallgathatnak majd az érdeklődők a hal feldolgozásával, a halnak az egészséges életmódban elfoglalt helyével, a Tisza folyó és környezete állapotának megóvásával kapcsolatosan.