A TOP10 európai sütemény

Forrás: turizmus.com

 2017. november 28. 14:37

A Sacher tortát tartja a legfinomabb európai süteménynek az egyik svéd lap. Az író bizonyára még nem járt igazi magyar cukrászdában, mert akkor biztos beválogat egyet a kiváló magyar desszertek közül is a legjobb 10 közé.

A bécsi specialitás legendáját felidézve az expressen.se cikkírója megjegyzi, hogy létezik ilyen nevű hotel és étterem is, és a tortából évente 360 ezret értékesítenek helyben, és postázva. A hozzávalókon kívül közli a kalóriatartalmat, ami persze fontos, de a süteményimádók számára nem annyira „elrettentő.”

Párizs a citromos pitével a lista második helyén áll. A sütemény eredetét homály fedi, a cukrászok sem tudják, hogy francia, angol, amerikai, netán svájci. A Tart au citron állítólag a Le Loir dans la Théière-ben a legjobb , amely a Marais negyed legszebb teaháza.

A harmadik helyen a Toucinho do Céu áll, amely klasszikus portugál desszert.  Legautentikusabb lelőhelye a Pastelaria Faruque Odivelas, amely közvetlenül a kolostor előtt helyezkedik el, ahol a tortát feltalálták, és itt mindig az eredeti recept alapján készül.

A Bündner Nusstorte egy régi svájci sütemény, amely a grübundeni kantonból származik. A karamellizált, diós és gyümölcsös tortát 1926-ban találta fel Fausto Pult pékmester. Mostanában állítólag az 1864-ben alapított Zürich-i Oberdorfban a legfinomabb, itt a házi készítésű süteményeket különleges kávéval és ízesített teákkal szolgálják fel.

A Victoria Sponge, azaz puha piskóta a nevét Viktória királynőről kapta, akinek ez volt a kedvenc nassolni valója a délutáni tea mellé. Az angolok tradicionálisan málnával és tejszínhabbal szolgálják fel.

Az olaszok valódi torta- és csokoládéimádók, és a Torta Caprese ötvözi ezt a két szenvedélyt. Egy igazi olasz klasszikus ez Capri szigetéről, amely mellé „caprese” kávét kell kortyolni.

A Tart au citron állítólag a Le Loir dans la Théière-ben a legjobb, amely a Marais negyed legszebb teaháza

Fotó: leloirdanslatheiere.com

A svédek zöld mázas Hercegnő tortájának hétköznapi változatát a híres lakberendezési áruházból már ismerjük.  Ezt a hagyományos svéd tortát először zöld színű süteménynek hívták. Ma a svédek annyit fogyasztanak belőle, hogy speciális hetet tartanak szeptemberben, amikor különösen sok fogy. A legtöbbet akkor adtak el belőle, amikor 2012-ben Estelle hercegkisasszony megszületett. A legfinomabbat állítólag a Tössebageriet nevű klasszikus kávézóban és pékségben lehet kapni, ők a királyi udvar beszállítói is.

A mandulás spanyol torta következik ezután, a Tarta de Santiago amelyet mindenki ismer, de főleg azok, akik a Camino de Santiago, a Jakobsleden zarándokút mentén laknak. Főleg júliusban és augusztusban fogy.

A 9. helyen sorakozó berlini sajttorta legrégebbi receptje Görögországból származik, de a 16. század óta az ízletes sütemény meghódította a német szíveket is. Az országban különböző verziókban fordul elő.

Az első 10-be bekerült egy kelet-európai sütemény is, ez a lengyel – kissé franciás – Napoleonka.

A top 10-es lista persze erősen szubjektív, mindenesetre így is tanulságos, de az mindenképpen biztos, hogy az adott ország kiváló turisztikai reklámja is egyben.