A túlkínálat jeleit mutatja a budapesti Airbnb-piac

Forrás: turizmus.com

 2024. január 29. 14:25

2023-ban 30 százalékkal bővült a budapesti Airbnb-kapacitás, ennek hatására a piac a túlkínálat jeleit mutatja.

Schumicky Balázs, a Magyar Apartmankiadók Egyesületének (MAKE) elnöke, az Apartmantanácsadás.hu tulajdonos ügyvezetője a Világgazdaságnak beszélt a tavalyi év tapasztalatairól.

A szakember elmondta, hogy sok befektetőt az Airbnb-piacra csábította az, hogy 2022-ben mindenki arról beszélt, mennyire megéri magánszálláshelyeket kiadni, még árat is tudtak emelni. Ennek következményeként csupán a 2023-as évben 30 százalékkal nőtt Budapesten a magánszálláshelyek száma.

Míg a koronavírus-járvány végén csak 7-8 ezer lakást adtak ki turistáknak a fővárosban, ez a szám ma már 16 ezer. Ugyan a külföldi utazók száma emelkedik, a keresletnél sokkal nagyobb mértékben bővült az Airbnb-szálláskínálat.

A MAKE elnöke szerint ráadásul nagyon vegyes az új szereplők tulajdonában lévő lakások összetétele, színvonala is.

Mindezek mellett a szakember szerint a hazai turizmus, ezen belül is a budapesti turizmus jó évet zárt, de egyéni szinten a kínálatbővülés okozta üresjáratok miatt nagyon nehéz év van az Airbnb-zők sokasága mögött.

 

Áremelés, jogkövető magatartás

Számottevő áremelésre lenne szükség a szektorban, de az eurózónában a 4-6 százalékos inflációt megélők számára egy attól nagyobb mértékű drágulás túlzónak tűnhet – fogalmazott Schumicky.

A MAKE elnöke abban bízik, hogy miután egy európai uniós rendelet hatására januártól a NAV automatikusan megkapja valamennyi szállásadó összes személyes és forgalmi adatát a szálláshely-közvetítő platformoktól, az adóhatóság ennek alapján már elkezdi bírságolni az illegálisan működőket, és jogkövető magatartásra ösztönzi a többi szereplőt is.

 

Száraz évkezdet Budapesten

A budapesti Airbnb-szálláshelyek számának robbanásszerű növekedését támasztja alá a több tucat különböző hazai szálláshely revenue menedzsmentjével foglalkozó Rate Republic friss elemzése is. Közleményük szerint Budapesten az Airbnb-forgalom hamarosan utolérheti a hotelpiacot.

Mint írják, tavaly szeptemberre enyhült a belföldi kereslet gyengesége, zsinórban nyolc hónap visszaesés után októbertől újra több vendégéjszakát foglaltak a magyarok a hazai szállásadóknál, mint egy évvel korábban.

Messze elmarad a januári kereslet a korábbi években tapasztalttól a Rate Republic által kezelt 23 szálláshelyen

Fotó: Rate Republic

A belföldi kereslet stagnálása mellett a hazai szálláskínálat folyamatos növekedésben van. Jó példa erre a balatoni régió, ahol az év második felében 3-4 százalékkal nőtt a kínálat. Míg az év végén a budapesti szálláshelyek nem panaszkodhattak a forgalmukra, januártól viszont a szállások kiürültek az elemzések szerint. A cég adatai alapján a kereslet január közepén a tavalyihoz képest is jelentős esésben van.

Robbanásszerű bővülést mutat a budapesti Airbnb-s szálláskapacitás

Fotó: Airbnb

A visszaesés lehetséges okai között az elemzésben a dráguló magyarországi szolgáltatásokat, a relatíve erős forintárfolyamot is felsorolták, de említették a fővárosi Airbnb-piac robbanásszerű bővülését is.

Az Airdna adatgyűjtése szintén megerősíti, hogy a magyarországi Airbnb-kapacitás 30 százalékkal nőtt az őszi időszakban, ami még az erős keresletnövekedés mellett is csökkentette az átlagos kihasználtságot.

A Rate Republic szerint biztosra vehető, hogy 2024 év elejére a rövid távra kiadott apartmanok kapacitása nagyjából utolérte a budapesti szállodák férőhelyszámát.