A turizmus már csak a 6.

Forrás: felvi.hu

 2014. július 29. 19:01

Úgy tűnik, a fiatalok elpártoltak a turizmustól és már nem tartják annyira jó karrierlehetőségnek.

Legalábbis erre utal, hogy az elmúlt években rendre az első három, sőt sokáig az élen végző turizmus-vendéglátás idén csak a 6. lett a felsőoktatási szakok népszerűségi listáján.

A felvi.hu adatai szerint a felsőoktatásba jelentkezők száma a 2014-es általános felvételi eljárásban mintegy 10 ezer fővel haladta meg a 2013-as adatot. A felvettek száma idén összességében 73 973 fő, ez nagyjából 1300-zal több, mint az előző év általános eljárásában felvettek száma. A teljes bejutási arány az idei évben 69,7 százalékos lett.

A felvettek 64 százaléka alapképzésben kezdheti majd meg tanulmányait, 20 százalékuk valamilyen mesterképzésre került be.  A munkarendek közül továbbra is a nappali a domináns: az összes felvett 73 százaléka nappalis képzésre került be. A levelezősök az összes felvett egynegyed részét teszik ki, a másik két munkarend (esti, távoktatás) aránya 1-1 százalék körül alakult.

 

A képzési területek közül minden képzési szintet figyelembe véve a műszaki és a gazdaságtudományok terület részesedése a legjelentősebb: a felvettek 15 százaléka műszaki, 20 százalékuk gazdaságtudományi szakra jutott be. A pedagógusképzés területre felvettek aránya is 10 százalék feletti.

A legtöbb hallgatót felvett alap-, valamint osztatlan mesterszakok listájában a gazdálkodási és menedzsment szak végzett az élen 2615 felvettel. Kétezernél több felvett hallgató kezdi meg tanulmányait jogász és gépészmérnöki szakon is. A felvettek létszáma szerint számított top10-ben 3 gazdaságtudományi, 2-2 műszaki és pedagógusképzés, valamint 1 informatikai, 1 orvos- és egészségtudományi és 1 jogi képzési területhez tartozó szak található.

Alap- és osztatlan mesterszakokra felvett hallgatók szakonként, 2014 (az első tíz alapszak) (minden munkarend és finanszírozási forma)


felvi.hu