A turizmusba forgatnák vissza a SZÉP-kártyákon ragadt pénzt

Forrás: turizmus.com

 2016. február 15. 14:19

Megjelent a kormány.hu-n az a rendelettervezet és hatástanulmány, amely szerint a dolgozóiknak SZÉP-kártyát adó cégek dönthetnek úgy, hogy a kártyán megmaradt pénzekről lemondanak a belföldi turizmus élénkítése javára.

A Széchenyi Pihenőkártya kibocsátásának és felhasználásának szabályairól szóló 55/2011. (IV.12.) Korm. rendelet értelmében a SZÉP-kártyára utalt összeget az utalást követő második év május 31-ig lehet felhasználni. Ezt követően a lejárt összeget a kibocsátó intézmények kötelesek visszautalni a munkáltatóknak. 2014-ben és 2015-ben is egymilliárd forint körüli összegű utalvány járt le a kártyákon, vagyis a korábban elutalt összegekből ennyit nem költöttek el a kártyabirtokosok. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a munkáltatóknak történő visszautalás nem bizonyult jó megoldásnak, a rendszer semelyik szereplőjének sem volt előnyös – indokolja a rendeletmódosítás szükségességét az előterjesztő.

A módosítás tervezete szerint a munkáltatók nyilatkozhatnak a kibocsátó intézmények felé arról, hogy a lejáró összegre igényt tartanak-e, vagy a belföldi turizmus ösztönzése érdekében lemondanak arról a Nemzetgazdasági Minisztérium által kezelt Turisztikai célelőirányzat javára, ahová a kibocsátók a lejáratot követően az összeget befizetik. Abban az esetben is ide kerülne a maradványösszeg, ha a cégek elfejtenek róla nyilatkozni.

A kezdeményezést előterjesztő Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára, Ruszinkó Ádám egy hétfői sajtótájékoztatón elmondta, a 2015. május végéig felhasználható pénzekből 1,1 egymilliárd forint (fejenként átlagosan 900 Ft) ragadt a SZÉP-kártyákon, számításaik szerint a rendeletmódosítás nyomán a maradványösszeg 50-60 százaléka megmenthető lenne, így idén ebből mintegy 600 millió forint pluszforrást nyerhetne a turisztikai marketing.

A rendelettervezet jelenleg véleményezés alatt áll, hamarosan döntés születhet róla.

http://turizmus.com/utaztatas/a-pal-utcai-fiuktol-a-budapesti-mulatokig-1134052