A TUTSZ üdvözli a balatoni egészségturizmus fejlesztését

Forrás: turizmus.com

 2015. május 20. 12:59

A Turisztikai Tanácsadók Szövetsége állásfoglalást fogalmazott meg azzal kapcsolatosan, hogy üdvözlik a Balatonalmádi Egészségfejlesztési Iroda és Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület kezdeményezését, mely szerint az egészségturizmus fejlesztését tartják az egyik kiemelt célnak a Balaton régióban.

A TUTSZ alakulása óta kiemelten foglalkozik az egészségturizmus általános elméletével és gyakorlati részleteivel, tagjai között vannak az egészségturizmus nemzetközi rangú szaktekintélyeit is – fogalmaz a TUTSZ közleményében. Dr. Jandala Csillát, a TUTSZ elnökét idézve kiemelik: ennek jegyében figyeltek a Balaton régióra 2010. novemberében is, amikor aktív szervezésükkel és részvételükkel került megrendezésre az „Egészségturizmus az Új Széchenyi Terv megvalósításáért a Balaton régióban" című konferencia Siófokon.

Mint írják, örömünkre szolgál, hogy balatoni TDM ismeri fel az egészségturizmus egy, nem eléggé támogatott tevékenységi körét. Az idézett régiós konferenciát követően dr. Wagner Kinga lovasterapeuta-szakértővel közösen rövid tanulmányt készítettek, s ezt a TUTSZ előterjesztésként elküldték az NGM Turisztikai Főosztálya felé. A visszajelzés alapján a minisztérium is támogatandó feladatnak tartja a lovasturizmuson belül a lovasterápia fejlesztését.

Úgy vélik, hogy nagy szükség van a különböző szervezetek között a balatoni együttműködésre. Mint írják, elvileg a dolog egyszerű: a tavaly októberben elfogadott  Balaton Kiemelt Térségfejlesztési Programja koncepció tartalmazza az egészségturizmus részeként a lovasterápiát, ezen szakág fejlesztését pedig nagyon megkönnyítheti, hogy a Déli parton, a Kaposvári Egyetemen Lovasterápia és hippológia tanszék  alakult  2013. januárjában.

Közleményüket azzal zárják: szívesen egyeztetnének a balatonalmádiakkal a további együttműködésről.