A vasárnapi zárva tartás miatt aggódik a MUISZ

Forrás: turizmus.com

 2015. január 20. 16:40

A vasárnapi zárva tartással újabb „gyöngyszemmel" gyarapodott a lobbitémák listája, ez is bekerült ugyanis a turizmust hátráltató tényezők közé.

Erdei Bálint elnök kiemeli, a március 15-től életbe lépő szabályozás nyomán szűkülnek a bevásárlóturizmus lehetőségei, és sajnos mindenképpen az egy-két napos, elsősorban a hétvégékre fókuszáló csomagok csökkenése várható, ami a határ menti régiókat különösen sújtja majd.

Hasonlóképpen bajban lesznek azok a szervezők is, akik távoli országokból, például Kínából, Japánból érkező, jellemzően rövid időt egy, maximum két éjszakát Budapesten eltöltő csoportoknak szerveznek európai körutat, hiszen nem mindig sikerül úgy alakítani a programot, hogy ne essen bele a vasárnap a budapesti tartózkodásba. Pedig épp ezek a turisták mutatják a legnagyobb költési hajlandóságot, arról nem is beszélve, hogy maga az élmény is csorbát szenved számukra, csakúgy mint az egyéni, rövid városlátogatásra, city break-re leginkább a hétvégén hozzánk érkező szabadidős turisták számára.

A legutóbbi információk szerint a turisztikailag frekventált helyeken bizonyos feltételekkel tehetők kivételek, de a pontos részletek még nem ismertek.

A MUISZ figyelemmel kíséri a folyamatokat, várja az első negyedévre ígért pontosításokat, s amennyiben ez továbbra is kedvezőtlen lesz a turizmus számára, jelzik aggályaikat a szakminisztérium felé.