A vegyes teamek jobban teljesítenek

Szerző: Szebeni Zsolt

Forrás: turizmus.com

 2018. július 16. 10:00

A nők munkahelyi szerepvállalásáról rendezett konferenciát Budapesten az Orbis/AccorHotels. Az esemény kapcsán Gilles Clavie, az Orbis Hotel Group elnök-vezérigazgatója nyilatkozott lapunknak.

Women at AccorHotels Generation (WAAG) volt a címe annak a tanácskozásnak, amelyet Észak-, Közép- és Kelet Európa AccorHotels szállodáinak és az Orbis/AccorHotels vezérkarának részvételével tartottak a Sofitel Budapest Chain Bridge szállodában. Az esemény alkalmából Gilles Clavie-t, az Orbis Hotel Group elnök-vezérigazgatóját kérdeztük.

 

Gondolom, a nők a szállodaiparban tematika nem merül ki az „azonos munkáért azonos bért” problémakörben…

Sokkal többről van szó. Számomra természetes, hogy a sokszínűség, azon belül a nők és a férfiak fair aránya erőt ad a vállalkozásoknak. A vegyes teamek jobban teljesítenek, több kreativitást és innovációt képviselnek. Az AccorHotels és az Orbis is elkötelez a nemek közötti egyenlőség támogatásában. A csoportunk globális célkitűzése, hogy 2020-ig a szállodaigazgatók legalább 35 százaléka legyen nő. A kelet-európai régión belül mi már ezt elértük, az Orbisnál már ma 40 százalékot tesz ki a női szállodaigazgatók aránya. Magyarországon jelenleg a 18 szállodánkban 6 női igazgatóval büszkélkedhetünk.

De a nemek közti egyenlőségen túl mindenfajta sokszínűség, életkor, származás, háttér jót tesz és javítja a csapatmunkát. Egy sokszínű csapat többféle szempont szerint tud megközelíteni egy kérdést, s nagyobb eséllyel tud meghozni fontos döntéseket. De a mostani tanácskozásunk, melyre közel százan jöttek el több mint tíz országból, kifejezetten a nemek közötti egyenlőség fontosságáról szól. Nem csak az a célunk, hogy megfelelő arányban legyenek nők vezető és nem vezető pozíciókban, hanem az is, hogy véletlenül se szenvedhessenek el semmiféle hátrányos megkülönböztetést. A nemek közti egyenlőség azonban nem jelenti a nők automatikus kiválasztását. Amikor egy pozícióra keresek valakit, kizárólag csak a szakmai és személyes készségek számítanak, de felelős vagyok az azonos esély biztosításáért mindkét nem számára. Támogatnunk kell a nők önbizalmát és küzdenünk kell a nemi sztereotípiák ellen.

Személy szerint én is büszke vagyok arra, hogy az ENSZ felkérte az AccorHotelst a HeForShe, azaz Férfiak a nőkért nemzetközi szolidaritási kezdeményezésének a támogatására.

Gilles Clavie, Sylwia Pawelczyk-Masluk, VP Talent & Culture Orbis / AccorHotels Eastern Europe, Caro Van Eekelen, SVP Learning  and Transformation / AccorHotels

Fotó: turizmus.com

Miért döntöttek úgy, hogy a Mercure Buda szállodát felújítás után az első kombóhotelként kínálják majd Budapesten?

A 400 szobás szálloda mérete elég nagy ahhoz, hogy egy épületen belül kínálhassunk ibis és Mercure szobákat. A ház elhelyezkedése is predesztinálja, hogy a budai oldalon megpróbáljuk tovább optimalizálni a hotel kapacitását és egy szélesebb vendégkört szólítsunk meg. Máshol is bevált már ez a modell, Budapesten is sikerre visszük a kombót. 60 ibis és 100 Mercure szoba már felújításra került. Az első vendégvisszajelzések egyébként nagyon kedvezőek és biztatók. A többi szoba és az összes közösségi tér jövő év elejére készül el.

Mikor tekinti majd sikeresnek a Mercure City Centerben nemrég megnyílt Winestone éttermet?

A Winestone az Orbis saját fejlesztésű koncepciója, Lengyelország, Románia és Csehország után immár Magyarországon is elérhető. Kitűnő minőségű és a legjobb árú magyar és külföldi borokat kínáljuk helyi ételspecialitásokkal, attraktív prezentációval, egy-egy érdekes történetet felépítve a kollégák bevonásával az ételek és a borok mögé, így növelve a személyes interakció mértékét. Budapesten is az a célunk, hogy felfedezzék és megkedveljék az éttermet nem csak a szállóvendégek, hanem a környéken élők és dolgozók egyaránt. Budapesten egyre több az olyan hasonló szállodai étterem, amelyiknek a vendégköre nem korlátozódik a szállodában lakókra. Ezeket a helyeket nem szállodai, hanem kifejezetten éttermi szakemberek irányítják. Meggyőződésem, hogy a remek elhelyezkedésű, de viszonylag kisméretű étterem gyorsan sikeres lesz és továbbiak követik majd.

Gilles Clavie, az Orbis Hotel Group elnök-vezérigazgatója

Fotó: turizmus.com

Terveznek további Winestone éttermeket nyitni?

Jelenleg összesen 15 ilyen éttermet üzemeltetünk a régióban, de továbbiak nyitását tervezzük, többek közt a Mercure Budapest Koronában.

Milyen reményeket fűz a nemsokára megnyíló ibis Styles Budapest Citywest szállodához a Budaörsi úton?

A 114 szobás házra, az ibis Styles-ra jellemző termékre és szolgáltatásokra biztosan lesz igény a rohamosan fejlődő, változó városrészben. A környék nem csak egy tömegközlekedési csomópont a 4-es metróval, a Kelenföldi pályaudvarral, az autópálya közelségével, de a közelben épül a város legnagyobb irodaberuházása és vadonatúj bevásárló- és szórakoztatóközpontja, valamint rengeteg corporate cég van a közelben. Ezzel az új szállodával tovább erősítjük az ibis Styles márkát Magyarországon, mely mindössze két éve jelent meg itthon.

Milyen projektjeik futnak a régióban?

Jelenleg 127 szállodát üzemeltetünk a régió 12 országában, majdnem 21 ezer szobával. További 40 házat nyitunk a következő három évben, köztük olyan AccorHotels brand nevek alatt, mint az Adagio vagy a Jo&Joe, amelyek eddig nem jelentek meg a mi portfóliónkban. A szállodák számának növekedése mellett legalább ilyen fontos, hogy az Orbis újabb és újabb országokban jelenik meg az AccorHotels márkákkal. Tavaly megnyitottuk első szállodáinkat Szerbiában és Bosznia-Hercegovinában, idén év elején Szlovéniában, jövőre nyitjuk az első hotelt Észtországban és még van további három ország, ahol egyelőre nem vagyunk jelen. A dinamizmusunk, melyet nap mint nap bizonyítunk, továbbra is töretlen.

Kapcsolódó cikkek