A vendéglátó ágazat képviselőivel egyeztetett a NAV

Forrás: turizmus.com

 2020. március 05. 16:42

Szakmai és adózási kérdésekről tárgyaltak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, valamint a vendéglátó ágazat képviselői.

A lehetséges együttműködési formákról és a vendéglátókat érintő adózási kérdésekről egyeztettek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a vendéglátó ágazat meghatározó képviselői február közepén, tájékoztatta lapunkat a megbeszélésről az egyik meghívott szervezet, a Magyar Vendéglátók Ipartestülete.

Az ágazat és a NAV képviselői kerekasztal-beszélgetésen vitatták meg a vendéglátók napi tevékenységét érintő problémákat, egyúttal konkrét megoldási javaslatokat fogalmaztak meg.

Az ágazati szervezetek és a NAV képviselői a megbeszélésen

Fotó: MVI

A vendéglátóhelyeken a pénzügyőrök jövedéki és egyéb ellenőrzései, a zártkörű rendezvényeken való jövedéki termék értékesítés, valamint a sérült zárjegyekkel kapcsolatos ellenőrzési gyakorlat egységesítése is szóba került. A témák között szerepeltek a munkaerő-kölcsönzés bejelentései, illetve a kapcsolódó informatikai megoldások is.

A felszolgálási díjhoz kapcsolódó járulékfizetés egyértelműsítésére a NAV állásfoglalást küldött az érdekeltek részére.

A számos szakmai témát felölelő program megfelelő lehetőséget biztosított arra, hogy a vendéglátói ágazat tagjai közvetlen és hiteles információt kapjanak egy-egy jogszabályi kötelezettség mögött álló, egyúttal az ő érdekeik védelmét is szolgáló hatósági intézkedés vagy rendelkezés okairól és céljairól.

A kezdeményezés előzménye, és egyben sikeres együttműködés alapja az MVI és a NAV között 2019-ben kötött megállapodás. A két szervezet együttműködik az adó- és közterhekkel, a hatósági ellenőrzésekkel kapcsolatos, valamint a jogszabályi feladatok végrehajtásában.

Hasonló találkozókat tervez a jövőben is a NAV és a vendéglátó szakma. A jogkövető adózók segítése, a legális kereskedelem megerősítése érdekében elengedhetetlenek ezek az egyeztetések – fogalmazott az MVI.

Kapcsolódó cikkek

Itt a szervizdíj vége?

2020. február 05.