A vidéki hotelek húzták a turizmust az év elején

Forrás: turizmus.com

 2016. április 20. 19:12

Az országos szállodai teljesítményeket a vidéki hotelek húzták magukkal az év első két hónapjában. A háromcsillagos házak teljesítettek legjobban országos szinten, Budapesten ellenben az ötcsillagos hotelek eredménye volt kiemelkedő – derül ki az MSZÉSZ legfrissebb Trendriportjából.

Februárban is folytatódtak a pozitív tendenciák turizmusunkban. A magyarországi szállodák szobafoglaltsága, bruttó átlag szobaára és RevPAR-mutatója is emelkedett a múlt évhez képest. Az első két hónapban a hotelek összes bruttó forgalma 6,5 százalékkal, szobaárbevétele 8,1 százalékkal múlt felül a bázist. A hazai kereslet 9 százalékos növekedéséhez nagyban hozzájárult a SZÉP-kártya kirobbanó, 21 százalékkal bővülő szállodai felhasználása – olvasható a Trendriportban.

Az országos szállodai teljesítményeket a vidéki hotelek húzták magukkal. Ezek összes bruttó forgalma 10,3 százalékkal, szobaárbevétele 12,9 százalékkal nőtt, miközben a fővárosban az összes forgalom csak 2,2 százalékkal, a szobaárbevétel 3,7 százalékkal lett nagyobb a 2012 első két hónapjában elértnél. A külföldi vendégéjszakaszám növekedésében a vidéki szállodák (+18%) messze megelőzték a budapesti hoteleket (+3,8%).

A szállodai kategóriák között országos szinten január-februárban a háromcsillagos házak teljesítettek legjobban, ezeknél a RevPAR-mutató növekedése 14,2 százalékkal múlt felül a múlt évit. Budapesten ellenben az ötcsillagos hotelek teljesítménye volt kiemelkedő, RevPAR-juk 8,9 százalékkal nőtt.

A migránsválság, terrorfenyegetettség miatt 2015 utolsó negyedévében a budapesti szállodák teljesítményében tapasztalt, a többi közép-kelet-európai fővároshoz képest mutatkozó visszaesés eltűnt. Január–februárban a budapesti hotelek STR riport szerinti 50 százalékos foglaltsága meghaladta mind a prágai (49,6%), mind a bécsi hotelekét (49,3%).

A teljes Trendriport letölthető innen.