A vidéki szállodák húzták a turizmust az első négy hónapban

Forrás: turizmus.com

 2016. június 16. 17:58

Turizmusunkban az első negyedévben tapasztalt kedvező folyamatok áprilisban is folytatódtak, de az országos szállodai teljesítményeket – évek óta először – a vidéki hotelek húzták magukkal 2016 első négy hónapjában – állapítja meg az MSZÉSZ Trendriportja.

A hazai szállodák első négy havi összes bruttó forgalma 8,3%-kal, bruttó szoba árbevétele 11,1%-kal felülmúlta a bázist. A belföldi vendégéjszakák 10,2%-kal, a külföldiek 5,7%-kal nőttek szállodáinkban január és április között – olvasható a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége Trendriportjában.

A hazai keresletnek a külföldi közel duplájával történő növekedésében komoly szerepe volt a SZÉP-kártya jelentős, 13%-kal bővülő szállodai felhasználásának. Áprilisban a SZÉP-kártya szállodai beváltásában 10,4% visszaesés történt tavaly áprilishoz képest, amit az okozott, hogy a húsvéti ünnepek ebben az évben márciusra estek.

A külföldi vendégszám növekedésében idén január és április között a vidéki szállodák messze megelőzték a budapesti hoteleket. A fővároson kívüli hotelekben a külföldi vendégéjszakák száma 13,1%-kal, Budapesten csak 2,4%-kal nőtt.

A magyarországi szállodákban jelentkező összes külföldi vendégéjszaka 83,5%-a Európából, 9,7%-a Ázsiából, 5,7%-a Amerikából érkezett.

Az Európai Unióból 3,8%-kal, az európai országokból 4,2%-kal, Ázsiából 21%-kal nőtt a szállodai vendégéjszakák száma. Utóbbiban nagy szerepe volt annak, hogy Kínából 85,8%, Izraelből 28,1% volt a növekedés. A legnagyobb beutazó piacainkról kiemelkedő növekedés volt Szlovákiából (20,4%), Csehországból (18,6%), Romániából (+19,1%)

Folytatódott az orosz piac leépülése, az első négy hónapban 7,4%-kal csökkent az orosz vendégéjszakák száma. Ugyanakkor feltűnő, hogy az orosz–ukrán konfliktus folytatódása ellenére az első négy hónapban az ukrán szállodai vendégéjszakák száma 45,6%-kal nagyobb lett.

Hagyományosan legnagyobb piacunkról, Németországból is folytatódott az elmúlt években tapasztalt negatív tendencia: a vendégéjszakák száma az idei év első négy hónapjában 3,8%-kal csökkent.

Az országos szállodai teljesítményeket – évek óta először – a vidéki hotelek húzták magukkal. Ezek összes bruttó forgalma 8,8%-kal, szobaárbevétele 12%-kal nőtt, miközben a fővárosban az összes forgalom csak 7,7%-kal, a szobaárbevétel 10,3%-kal lett nagyobb a 2015 első négy hónapjában elértnél.

Vidéki szállodáinkban a belföldi vendégéjszakák száma 10,2%-kal, a külföldi 13,1%-kal emelkedett. Utóbbi a szlovák, a cseh, a román, az ukrán, az osztrák kereslet átlagot meghaladó erősödésének tulajdonítható.

A szállodai kategóriák között országos szinten a 3 csillagos hotelek teljesítettek legjobban. Ezeknél a RevPAR-mutató növekedése 13,4%-kal múlta felül a múlt évit. Budapesten ellenben a 4 csillagos hotelek teljesítménye javult a legnagyobb mértékben, melyeknél a RevPAR 9,3%-kal emelkedett a tavalyihoz képest.

A teljes Trendriport elérhető itt.

 


Előrejelzés

Az MSZÉSZ által a budapesti tagszállodáktól gyűjtött adatok azt mutatják, hogy 2016. június-július-augusztus-szeptember hónapokban a várható szobafoglaltság a 3 csillagos kategóriában 80-85%, a 4 csillagosban 80-90%. A felmérésben részt vevő szállodáktól történt jelzések szerint a jelenlegi rendelésállomány általában alacsony, azaz a hotelek az utolsó hetekben telnek meg a last minute, döntően interneten érkező foglalásokkal.