A világ legbarátságosabb városa

Forrás: Origo

 2015. szeptember 09. 16:57

Egy írországi település lett a világi legbarátságosabb városa az amerikai Travel + Leisure utazási magazin olvasóinak szavazásán, és még csak nem is a legismertebb.

Galway neve valószínűleg a legtöbb magyarnak sem cseng ismerősen, pedig az amerikai utazók ódákat zengtek a 73 ezres városka lakóinak vendégszeretetéről.

 

Gazdag történelmi örökség

Galway Írország nyugati részén, az Atlanti-óceán partján elterülő kikötőváros, a Corrib-folyó torkolatánál. A középkor óta az Ír-sziget egyik legforgalmasabb és leggazdagabb városa volt földrajzi elhelyezkedésének köszönhetően. Galwayt a középkor folyamán 14 kereskedőfamília irányította, ezek közül választottak minden évben új polgármestert. Mindegyik családnak külön temploma volt, melyek közül egyedül a St. Nicholas-templom maradt meg.

 

Galwaybe nem csak a barátságos helyiek miatt érdemes ellátogatni. Ez az ír népzene egyik fellegvára, három hétig tartó, világhírű összművészeti fesztiválját a város július második felében rendezi. Érdemes megnézni a 11. századból való Lynch-kastélyt, az 1320-ban épült St. Nicholas-templomot vagy az 1846-ban alapított Galway-egyetemet is.

 

Megéri kedvesnek lenni

A Travel + Leisure magazin arra hívja fel a figyelmet, hogy a helyiek kedvessége nagyon jót tesz az adott település idegenforgalmának. Ha a lakók szívesen útba igazítják a turistát, adnak nekik egy-két tippet egy kávézóra, vagy megmutatják a helyi süteményeket, s ez – az épületek és nevezetességek mellett – nagyon bevésődik a látogatók emlékezetébe, és másoknak is ajánlani fogják a várost.

 

A világ legbarátságosabb városai:

1. Galway, Írország

2. Charleston, Dél-Karolina, Egyesült Államok

3. Dublin, Írország

4. Cork, Írország

5. Siem Reap (Angkor), Kambodzsa

6. Auckland, Új-Zéland

7. Melbourne, Ausztrália

8. Sydney, Ausztrália

9. Edinburgh, Skócia, Nagy-Britannia

10. Savannah, Georgia, Egyesült Államok

11. Fokváros, Dél-Afrika

12. Austin, Texas, Egyesült Államok

13. Kiotó, Japán

14. Nashville, Tennessee, Egyesült Államok

15. Asheville, Észak-Karolina, Egyesült Államok

16. Krakkó, Lengyelország

17. New Orleans, Louisiana, Egyesült Államok

18. Reykjavík, Izland

19. Victoria, Brit Columbia, Kanada

20. Bangkok, Thaiföld

21. Fort Worth, Texas, Egyesült Államok

22. Portland, Maine, Egyesült Államok

23. Cuzco, Peru

24. Koppenhága, Dánia

25. Minneapolis, St. Paul, Minnesota, Egyesült Államok