A világ legjobb kakaós csigái a Symában

Forrás: turizmus.com

 2016. március 12. 10:52

Igaz, nem világverseny zajlott a BaGaTech szakkiállításon, de a kakaós csiga majdhogynem hungarikum, azaz tipikus magyar péksütemény. A legjobb magyar pékek pénteken mérték össze, kinek a kreációja a legfinomabb.

A Syma Csarnokban rendezett megméretésen két kategóriában indultak a versenyzők: kreatív és hagyományos technológiában. A kreatívok között egy érdekes vaníliás-kakaós- krémes csiga nyert, a Pedró Pékség találmánya, a második helyezett a Ba-ko Pékség lett, a harmadik pedig a Kiscipó.

Utóbbi a hagyományos kategóriában az első helyet érte el, második Török Zoltán lett, (Kemencesütőipari Kft), a harmadik pedig az Aquincum Finompékség képviseletében Bellmenn Ferenc.

Mi a jó kakaós csiga titka? Werli József, a Magyar Pékszövetség szakmai titkára elárulta: a jó leveles tészta és a megfelelő töltelék. Ha kellően kelesztett, nyújtott, hűtött a tészta, elég szorosan van feltekerve és a töltelék aránya is megfelelő – hagyományosan 1 egység kakaóhoz 4,5 egység cukor illik –, akkor a cukros töltelék nem folyik ki, hanem kellően ráolvad a feltekert, könnyű, leveles tésztára, a kakaós íz domináns lesz, a sütemény pedig ízletes, omlós, ropogós.

A nagy országos kakaóscsiga-show csupán az egyik attrakciója volt a BaGaTech Sütőipari, Cukrászati és Gasztrotechnikai Kiállításnak, amely iránt az első két napban a vártnál is élénkebb volt mind a szakma, mind az édességeket kedvelő nagyközönség érdeklődése.