A világ legjobb női séfjei

Forrás: turizmus.com

 2018. március 12. 09:51

A Nemzetközi Nőnap alkalmából négy zseniális női séfre hívta fel a figyelmet a Telegraph online utazási rovata.

Angela Hartnett 2004-ben nyerte el első Michelin-csillagát a londoni The Connaught szállodában, és azóta kapott még egyet kiváló olasz étkeiért, Luke Holderrel együtt, a Lime Wood-ban.  Hartnett valamikor Cambridge-i kocsmákban dolgozott, előtt pedig kisegített a nagyszülei egyszerű fish és chips büféjében.

Anne-Sophie Pic egyike azon négy nőnek, akik valaha is három Michelin-csillagos helyen , a franciaországi Maison Pic étterem pedig egyike ma a világ legjobbjainak. 2017 elején lépte át a csatornát, hogy megnyissa a La Dame de Pic-t a Four Seasons új londoni, Ten Trinity Square szállodájában. Hogy mi a titka? Szerinte nagyon fontos, hogy higgyünk az álmainkban, és lássunk világot. Ő 23 évesen, iskolai tanulmányai után bejárt számos országot.

Carme Ruscalleda

Fotó: es.wikipedia.org

Carme Ruscalleda több Michelin-csillaggal rendelkezik, mint bármelyik másik női szakács a világon, összesen héttel. Jelenleg – egyebek között –a barcelonai Mandarin Oriental séfje. Sokat küszködött, míg idáig elért. Szerinte ma könnyebb a nők helyzete, hiszen harminc évvel ezelőtt a konyhai eszközök nagyon nehezek voltak, bár ezt gyakran csak kifogásként használták arra, hogy visszatartsák a nőket a séfekké válástól. De ma már nincs mentség a  nemi megkülönböztetésre.

Amikor Angela Hartnett elhagyta a Connaught 2008-ban, Hélène Darroze követte őt, aki akkora már két Michelin-csillaggal büszkélkedhetett párizsi éttermében, majd további két csillagot nyert a  londoni szállodában. Darroze komoly szakmai múlttal rendelkezett már fiatalon, hiszen szakács családból származik, és a kezdetektől kiváló éttermet vezetett Franciaországban.

Azt mondja, bár még mindig nagyon kicsi a nők aránya a kulináris világban, nem szabad feladni. A jelszó: kemény munka, és semmi más. Az Telegraph idézi a brit statisztikai hivatal adatait, miszerint 2016-ban az Egyesült Királyságban a szakácsok 18,5 százaléka volt nő, amely az előző évhez képest 20,5 százalékkal növekedett, de továbbra is erősen alulreprezentáltak a nők.

Kapcsolódó cikkek