A FIJET újságírói Budapesten

Forrás: MTI/turizmus.com

 2014. szeptember 07. 17:30

Idén első alkalommal, szeptember 5–11. között Magyarország adhat otthont a FIJET (Fédération Internationale des Journalistes et Ecrivains du Tourisme), a Turisztikai Újságírók és Írók Nemzetközi Szövetsége kongresszusának.

A FIJET 56. kongresszusa zajlik Budapesten.

A szövetség és Magyarország kapcsolatai több mint 40 évre nyúlnak vissza, mivel a 70-es évek elejétől, egészen 1989-ig magyar kiadó gondozta a FIJET angol–francia nyelvű, negyedéves lapját, a Vue Touristique magazint, valamint a 70-es években, Miklódy Zoltán személyében magyar főtitkára is volt a szervezetnek.

Czibulka Zoltán, az eseményt szervező Turisztikai Újságírók és Írók Szövetsége (TÚÍSZ) elnöke pénteken elmondta: a kongresszuson – ahol a TÚÍSZ tagságát is megerősítik – 23 ország képviseletében több mint 100 újságíró, fotós, és operatőr van jelen. A résztvevőknek bemutatják Magyarország néhány turisztikai nevezetességét, így Budapest mellett Kalocsát, Pécset és Tihanyt, amiről a vendégek hazájukban cikkeket, fotókat és képfelvételeket jelentetnek meg. A megjelent anyagokat a a párizsi székhelyű FIJET gondozza, és megküldi Magyarországnak – mondta.

Kiemelte: a rendezvény célja a szakmai tapasztalatcsere mellett a pozitív országimázs alakítása.

A budapesti Danubius Hotel Flamencoban rendezett tanácskozást Nemes Andrea, a Nemzetgazdasági Minisztérium turisztikai és vendéglátó-ipari főosztályának vezetője nyitotta meg, az ENSZ Turisztikai Világszervezete (UNWTO) részéről Somogyi Zoltán főtitkárhelyettes  köszöntötte a résztvevőket.

A FIJET Budapesten ünnepli fennállásának 60. születésnapját is.

a szervezési jogot Magyarország kapta meg a párizsi székhelyű, Turisztikai Újságírók és Írók Nemzetközi Szövetségétől (Word Federation of Travel Journalist & Writers - FIJET).