A vizes vb-hez kapcsolódó fejlesztésekről döntöttek

Forrás: MTI

 2016. február 17. 16:41

A 2017-es, budapesti vizes világbajnoksághoz kapcsolódó egyes fejlesztések megvalósításáról döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdán.

A testület egyebek mellett határozott a világbajnokság egyik központi helyszínéül szolgáló Margitsziget csatornázásáról és a gerincút felújításáról összesen mintegy 3,5 milliárd forint értékben.

A javaslatot 25 igen és 4 tartózkodás mellett fogadta el a Fővárosi Közgyűlés.

Az elfogadott indítvány szerint felújítják a rendezvényhelyszínek közötti Dráva utcai csomópontot több mint egymilliárd forintból.

Megújítják a pesti rakpart Kossuth tér és Dagály fürdő közötti szakaszát is. A tervezett gyalogos és kerékpáros sétány biztosítja majd a közvetlen kapcsolatot a belváros és a világbajnokság fő helyszíne között.

A tervezői becslés alapján a megvalósítás várható költsége mintegy bruttó 6,2 milliárd forint, amelyhez bruttó 5,6 milliárd forint kormányzati támogatás várható.
A beruházások kivitelezőjének kiválasztására közbeszerzési eljárást írnak ki.
A tervek között szerepel az is, hogy a Dagály úszókomplexumnál kikötőket létesítenek, a Kossuth Lajos tér, a Batthyány tér és a margitszigeti rendezvénytér közötti vízi közlekedéshez. A fejlesztés becsült költsége mintegy bruttó félmilliárd forint, amelyhez - mint az elfogadott javaslatban olvasható - teljes mértékben kormányzati támogatás várható.

Egy a szavazás előtt benyújtott előterjesztés elfogadásával arról is határoztak, hogy a Róbert Károly körút felújítására összesen több mint 2 milliárd forintot fordítanak idén és jövőre, a Népfürdő utcai híd megújítására 386 millió forintot, az Esztergom utcai híd renoválására 584 millió forintot, a Kárpát utca felújítására pedig 381 millió forintot.