A vízumkiadások hatékonyabbá tétele lendíthetne a turizmuson

 2014. április 06. 11:55

Az Európai Unió új, turizmust segítő intézkedéseket javasol a 26 országot érintő schengeni vízumokkal kapcsolatban. A vízumkiadás rendszerét hatékonyabbá, gyorsabbá kívánják tenni, többszöri belépési engedélyek rendszerét támogatják, továbbá a 90 napot meghaladó vízumokat is bevezetnek.

Az intézkedések csökkentik a vízumkiadási korlátokat, nehézségeket, különösen fontos küldő országokból, így különösen a fejlődő világból, ezzel is segítik az egész európai gazdaságot. Kent Nyström, a HOTREC elnöke szerint ez a fontos intézkedés erősíti, hogy Európa a legerősebb, legnépszerűbb úti cél maradjon - tájékoztatta szerkesztőségünket Niklai Ákos, az MSZÉSZ elnöke. Az intézkedések jelentősen megkönnyítik az EU-ba való belépést, ezzel is segítik a gazdasági növekedést és új munkahelyek teremtését.

A 2010. óta érvényes un. Visa Code több pozitív változáson ment keresztül, de alkalmazása továbbra is nehézkes és egyenetlen volt.  A küldő piacokon sok panasz volt, hogy a látogatók saját nyelvükön nem tölthették ki a vízum kérelmeket és online megoldások is korlátozottak voltak, gondot okozott a többszöri személyes interjú magas költségei és a vízumkiadáshoz megkívánt információk nem egységes rendszere. Gyakran a vízumkéréshez megkívánják a szállodai foglalást, de különösen csoportoknál ez előzetesen nem lehetséges. Mindezek a nehézségek következtében az európai turizmus jelentős turisztikai bevételektől esett el.
Az intézkedés erősíti a turizmus gazdasági és társadalmi szerepét, segíti a kultúrák közötti együttműködést is.

Az EU természetesen változatlanul figyelembe veszi a biztonsági szempontokat is, hogy az illegális bevándorlást továbbra is megakadályozzák.
Dr. Niklai Ákos, az MSZÉSZ elnöke szerint fontos, hogy a tervezett változásokat mielőbb alkalmazzák megerősített konzuli tevékenység mellett. Az új Visa Code egyik fontos, de nem elégséges lépés az európai desztinációk népszerűségének megtartásában. Fontosnak tartják a szolgáltatások színvonalának javítását és a promóciós, kommunikációs tevékenységek erősítését, a digitális foglalási és információk rendszerek fejlesztését, az innovációt az egész turizmus területén.

A téma Magyarország számára is rendkívül fontos, s a Nemzetgazdasági Minisztérium többször jelezte, hogy tárgyalásokat kezdeményez a Külügyminisztériummal a vízumkiadás meggyorsítására a magyar külképviseleteken, elsősorban Oroszországban, Kínában és az Öböl térségében.