A Zwack 13 százalékkal növelte az árbevételét

Forrás: MTI

 2023. február 07. 14:22

A Zwack Unicum Nyrt. bruttó árbevétele 29,8 milliárd forint volt az április elejétől december végéig tartó első háromnegyed éves pénzügyi időszakban, ez 13 százalékkal, 3,5 milliárd forinttal meghaladja az előző üzleti év azonos időszakának adatát.

A társaság beszámolója szerint a nettó - a jövedéki- és népegészségügyi termékadó nélküli - árbevétel 17,8 százalékkal, 2,6 milliárd forinttal nőtt a megadott időszakban - közölte a szeszesital-gyártó a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján kedden.

A működési eredmény 4,3 milliárd forint lett április-decemberben, ami 0,2 milliárd forinttal, 6 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit; a társaság adózott eredménye 3,8 milliárdot tett ki, ami 0,2 milliárddal, 8,7 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel azelőtt.

Felidézték, hogy tavaly július 1-től a szesz jövedéki adója közel 70 százalékkal emelkedett, ugyanakkor megszűnt a népegészségügyi termékadó. A két adó változásának együttes hatásaként átlagosan 6 százalékkal emelkedett a cég adófizetési kötelessége a szeszeken - tették hozzá.

A Zwack Unicum Nyrt. tavalyi eredményei jelentősen meghaladták az egy évvel korábbit

Fotó: 123rf.com

 

Az adóváltozások és az alapanyagárak, illetve csomagolóeszközárak folyamatos áremelkedése miatt a társaság évközben rendkívüli, átlagosan 7 százalékos drágítást hajtott végre a teljes portfolióján - tájékoztattak.

Az exportárbevétel 1,9 milliárd forintot tett ki, ami 16 százalékos emelkedésnek felel meg háromnegyed év alatt. A nagyobb exportpiacok közül Olaszországban 14 százalékos, Romániában 21 százalékos és Szlovákiában 53 százalékos növekedést értek el.

A társaság ugyanakkor az üzleti év utolsó negyedévében jelentősebb fogyasztásvisszaeséssel számol - vetítették előre a BÉT honlapjára felkerült jelentésben.

A Zwack Unicum részvényeivel a BÉT-en a prémium kategóriában kereskednek, a papírok hétfőn 16 650 forinton zártak, az elmúlt egy évben legmagasabb értékük 19 150 forint, a legalacsonyabb 16 050 forint volt.