Toborzás, tehetségfejlesztés, vidéki terjeszkedés az Accornál

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2023. március 31. 14:58

Az Accor szálloda- és vendéglátóipari csoportja Magyarországon és Kelet-Közép-Európában is folyamatosan bővíti portfólióját. Az új nyitásokról, vidéki terjeszkedésről és a koronavírus utáni munkaerőhelyzetről, toborzásról is beszélgettünk az Accor képviselőivel.

A héten egy kötetlen ebéden találkozhattak a sajtó képviselői Komlósi Gabriellával, az Accor kelet-európai talent and culture vezetőjével a Mercure Budapest Koronában, akivel lehetőség volt a cégcsoport tervezett szállodafejlesztéseiről és az ehhez kapcsolódó bővülésről, toborzásról, az onboarding új módszereiről és az Accor tehetségfejlesztési programjairól is beszélgetni. A beszélgetéshez csatlakozott az Accor Hotels közép-kelet-európai kereskedelmi igazgatója, Popovits Éva és Agnieszka Kalinowska, a cégcsoport lengyel és kelet-európai sajtó- és PR managere.

A cégcsoporthoz jelenleg 24 magyarországi szálloda tartozik, 17 Budapesten és 6 vidéken. A tavaly megkezdett intenzív terjeszkedést idén folytatják, tudtuk meg. A múlt évben a vidéki desztinációk kerültek középpontba, megnyílt a Mercure Tokajban és Debrecenben, a tokaji MGallery, a minap pedig a Mövenpick BalaLand Resort Szántódon.

Újranyitott ezenkívül két szállodájuk is, míg a Sofitel Chain Bridge bezárt a nagyszabású felújítások idejére. Az idei évben egyelőre egy publikus új nyitásuk van, amely egy új márkát is bevezet Magyarországra: az Accor és a WING ingatlanfejlesztő megállapodásának köszönhetően két hotelmárka – a Tribe és az ibis – is megnyílik még idén a Liberty irodaprojekt déli szárnyában.

 

Az Accornál nem érzékelik a munkaerőhiányt

A szállodanyitások és újranyitások kapcsán az egyik leggyakrabban felmerülő kérdés a megfelelő munkaerő megtalálása. Ezzel kapcsolatban megkerülhetetlen téma a koronavírus-járvány, hiszen a pandémia miatt sokan elhagyták a szakmát, így azóta is nehéz megfelelő munkaerőt találni.

Komlósi Gabriella ugyanakkor elmondta, hogy az Accornál igyekeztek mindenkit áthelyezni, aki esetleg elvesztette volna a munkáját, illetve a kormányzati támogatásnak köszönhetően bérkiegészítéssel segítették munkavállalóikat, a bérköltségeket a vállalat átvállalta. Ebben az időszakban rengeteg képzést tartottak Zoomon, Teamsen és igyekeztek az új helyzetekre felkészíteni munkavállalóikat.

Az egyik fontos képzési pontjuk a biztonsági előírások betartása volt a Covid alatt, hogy garantálni tudják mind a munkatársak, mind a vendégek egészségét.

A járvány alatt persze nekik is racionalizálni kellett a működésüket, sok munkakör megszűnt (londiner, guest relation), de a munkaerőt átképezték ilyenkor. Ahogy mondták, „a válság egy lehetőség” arra, hogy optimalizálják működésüket.

Legújabb nyitásuk a Mövenpick BalaLand Resort Szántódon

Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Ebben fontos volt egy úgynevezett „mindset change” is, ugyanis sok házuknál észrevehető volt a vendégkör változása is. Míg Székesfehérváron, a Novotelben korábban szinte kizárólag üzleti utazók szálltak meg, immár a családosok is megjelentek, így a dolgozók teljesen más igényekkel találkoznak, mint a pandémia előtt.

Ugyan sokat lehet hallani arról, hogy a munkaerőhiány a szálloda-vendéglátóipar egyik nagy problémája, az Accornál nem panaszkodnak, kevésbé érzékelik ezt, maximum azt látják, hogy kevesebb a szakképzett, tapasztalattal rendelkező jelentkező. A toborzásnál legfontosabb számukra, hogy egy diverz, sokszínű csapatot tudjanak összehozni, ahova mindenki behozhatja a saját személyiségét.

 

Sok a pályakezdő, de az onboarding optimalizálásával ez megoldható

Komlósi Gabriella elmondta, hogy észrevehető, hogy sok a pályakezdő, más iparágból érkező munkavállaló, de nem a többdiplomás, nyelveket jól beszélő jelentkezők vannak többségben. Ez az onboarding folyamatok szempontjából nagyobb teher, több feladatuk van a betanításnál, hogy a minőséget biztosítani tudják. A fluktuációról is beszélt: elmondta, hogy a recepción a legjelentősebb, miközben itt a leghosszabb a betanítás. A cégcsoporton belül 30-35 százalékosnak mondja, ez azonban a koronavírus-járvány előtt is hasonló szinten állt.

Beszélt a generációk közti különbségekről is: míg az Y és az X generációk lojalitásában bízhatnak, addig a fiatalabbak gyorsan szeretnének előrelépni, nem várnak éveket. Erre igyekeznek megfelelő választ adni, ezért is hozták létre a fiatal tehetségek számára a Bloom programot, amelyben a részlegvezetők, akikben látják a potenciált, hogy 1-2 éven belül szállodavezetők lehetnek - és hajlandóak vidékre költözni -, egy éves vezetőképzést kapnak. Alapvetően jellemző, hogy a szállodaigazgatókat a belső tehetségekből nevelik ki, ritka, hogy külsőst bíznak meg a feladattal. Sok magyar dolgozik külföldön is a cégcsoporton belül, rájuk is figyelnek. Elmondta, hogy egy új szálloda nyitása, egy brand bevezetése húzóerő lehet, sokan szívesebben költöznek vissza, vagy mennek vidékre ilyen lehetőségek kapcsán.

A Mercure Tokaj volt az első szállodájuk a keleti országrészben, itt más volt a toborzás

Fotó: Mercure Tokaj Center

Amit a legnehezebbnek tartott az utóbbi időben, az a keleti országrészben található házak nyitásásához kapcsolódik. A Mercure Tokajt, ami elsőként nyílt, csak fokozatosan sikerült megfelelő munkatársakkal feltölteniük, sok idejükbe telt, mire feltérképezték a munkaerőpiacot, hogy meg tudják-e oldani helyben a toborzást, vagy relokáció is szükséges lesz hozzá.

A toborzásban egyébként sokat segít a gyakornoki programjuk is, de több szállodaigazgatójuk dolgozik egyetemeken is oktatóként, ahonnan szintén tudnak hallgatókat fogadni. Kölcsönzést leginkább az F&B részlegeken használnak, van ahol pedig kiszervezik a munkákat. Sokan érkeznek már Accor-munkavállaló ajánlása alapján is.

Komlósi Gabriella beszámolt a munkatársak elégedettségének méréséről is, amit anonim módon végeznek. Egy QR-kódot beolvasva tudják elérni a kérdőívet, amit a HR-részleg és a vezetők csak akkor látnak ha megfelelő mennyiségű ember töltötte ki egy szállodából, vagy egy részlegről. Ekkor azonban valós időben megkapják, így nem kell hónapokat várni arra, hogy az esetleges problémákon változtassanak - így például ha valakinek problémája van a munkahelyi menzával, a szállodaigazgató gyorsan tud segíteni ezen.

 

33 éve várja a Mercure Budapest Korona a vendégeket

Vendéglátónk, a Mercure Budapest Korona general managere, Kollin Gergely is megosztotta tapasztalatait a koronavírus-járvány alatt és után tapasztalt változásokról, illetve a szálloda felújításáról is beszélt. Elmondta, hogy jelenleg 81-en dolgoznak a hotelben belsősként, a többi munkát vagy munkaerőkölcsönzéssel (leginkább az F&B részen) és kiszervezéssel oldják meg, a szálloda B épületében például egy külsős takarítócég végzi a housekeeping feladatokat. Megtudtuk azt is, hogy - hasonlóan a többi Accor tulajdonú szállodához - innen sem bocsátottak el senkit a pandémia alatt.

Elmondta, hogy a novemberben 33 éves hotel, mely a harmadik legnagyobb kapacitással rendelkezik a fővárosban, szinte állandóan teltházzal fut, köszönhetően központi helyének. Mercure hotelből egyébként még kettő másik található a fővárosban, az egyik szintén a pesti oldalon, a Mercure Budapest City Center, a másik pedig Budán, a Mercure/ibis Budapest Castle Hill, ahol egy épületben két hotelmárka kapott helyet.

mercurekorona

A Mercure Korona étterme, a Winestone volt a vendéglátónk

Fotó: Accor Hotel Group

A Mercure Korona felújításának első üteme 2019-ben fejeződött be. A pandémia alatt - ugyan mindössze három hónapra kellett bezárniuk - a további felújítási munkálatokat végezték. Komlósi Gabriella megjegyezte, hogy a Sofitel Chain Bridge-en kívül az Accor szállodái nem zárnak be a felújítások alatt, ezért is tartott végig nyitva a Korona.