Gilles Clavie: A járvány lehetőséget adott a teljes újratervezésre

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2022. január 30. 08:55

Az AccorInvest vezérigazgatója szerint a válság rendkívül felgyorsította a korábban meglévő trendeket, és ez mindenkitől változást és alkalmazkodást, az üzleti működés újragondolását követelte.

A Covid-19 járvány hihetetlen sebességgel söpört végig a világon, példátlan módon sújtva a vendéglátó- és szállodaipart. 2021 egyedülállóan kihívásokkal teli év volt az AccorInvest és az iparág egésze számára is – mutat rá Gilles Clavie.

„Ugyanakkor csoportunk számára az elmúlt év lehetőséget is adott arra, hogy teljesen újratervezzük folyamatainkat, mélyreható és ambiciózus átalakításba kezdjünk, és a piac teljes talpra állása előtt áramvonalasabbá, rugalmasabbá és hatékonyabbá váljunk. Mindezek folyamán nem tévesztettük szem elől alapvető prioritásunkat: munkatársaink és vendégeink egészségének és biztonságának védelmét” – hangsúlyozza.

Gilles Clavie: Magyarországi szállodáink 50 százalék feletti kihasználtsága jól tükrözi az iparág fokozatos magához térését

Fotó: AccorInvest

Figyelmüket és tevékenységüket – a csoport folyamatban lévő átalakításának köszönhetően – elsősorban a válság kezelésére, illetve az AccorInvest alapjainak helyreállítására összpontosították. Konszolidálták pénzügyeiket, biztosították likviditásukat, sikeresen lezárták az ausztrál és az afrikai portfóliók értékesítését, és megerősítették európai pozíciójukat.„Mindez természetesen nem lett volna lehetséges világszerte dolgozó munkatársaink elkötelezettsége nélkül, amiért rendkívül hálás vagyok” – emeli ki a szakember.„A járvánnyal sújtott 2020-hoz képest 2021 első kilenc hónapjában növekedést tapasztaltunk a kelet-európai régióban. Magyarországi szállodáink 50 százalék feletti kihasználtsága jól tükrözi az iparág fokozatos magához térését, a GDP 2021 második felében gyorsuló növekedését, és a turizmus enyhe élénkülését a nyári szezonban.”

Portfóliójukban immár 14 magyarországi szállodával továbbra is nyitottan várják az új lehetőségeket. Folyamatosan fejlesztik a meglévő budapesti ingatlanokat, 2022-ben tervezik többek közt a 126 szobás ibis Budapest Centrum teljes felújítását.Az iparág helyzete javul, de minden jel szerint 2024 előtt nem tér vissza a járvány előtti szintre. A helyreállás időbe telik, több szakaszban megy végbe, és függ a vakcinák hatékonyságától, az átoltottságtól és a járvány alakulásától a különböző országokban.

Azok lesznek a nyertesek, akik most át tudják alakítani üzleti modelljüket, mutatott rá. „Mi az AccorInvestnél ezt tesszük. Közös felelősségünk az is, hogyan tudjuk az üzleti modell átalakítását összekötni az európai munkaerőpiac évek óta zajló átalakulásával. A munkaerőhiány az egyik kihívás, amire megoldást kell találnunk. Új módszerekkel kell a tehetségeket vonzanunk, támogatnunk kell őket – most még inkább, mint eddig bármikor.”

A vezérigazgató úgy véli, az egész szakmának fel kell ismernie, hogy komoly feladat hárul rá, amikor az iparág vonzerejéről, a munkakörülmények rugalmasságáról, a multitasking modell intelligens megközelítéséről és a bérekről van szó – nem említve a fogyasztási cikkek és szolgáltatások drágulását.

„Bármilyenek legyenek is a körülmények, nem tévesztjük szem elől a prioritásunkat: erős és pénzügyileg fenntartható vállalat akarunk lenni, amely a környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontokat helyezi stratégiája középpontjába annak érdekében, hogy határozott értékeken és integritáson alapuló, tehetséges és elkötelezett embereket vonzó csoport legyünk. Nincs kétségem afelől, hogy ez sikerülni fog" – összegzi Gilles Clavie.

*

'21-re is lapot húztak címmel indított sorozatunkban meghatározó turisztikai vállalkozások és szervezetek vezetői beszélnek arról, miként élték meg 2021-ben a pandémia okozta, soha nem látott helyzetet. Milyen rejtett tartalékokat, szinte valószínűtlen megoldásokat kellett elővarázsolniuk a folytatáshoz? A sorozatban eddig megjelent cikkeket itt érheti el.