AccorHotels/Orbis: rekordforgalom és megújulás

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2018. szeptember 15. 18:39

Alig több mint egy éve érkezett Budapestre a hazai Novotel és Mercure szállodák üzemeltetéséért felelős regionális vezetőként Sabina Bartyzel. A szakembert előléptették, Marketplace leaderként ő felel immár az AccorHotels/Orbis összes hazai eco- és midscale szállodájáért.

Napvilágra kerültek az első félévi forgalmi adatok. Hogy alakult az AccorHotels/Orbis teljesítménye Magyarországon és a régióban?

A tavalyi nagyon dinamikus növekedés után az idei első félévben folytatódott a fellendülés. A RevPAR-mutató a legdinamikusabban Magyarországon nőtt a régióban, kétszámjegyű volt a bővülés, miközben a régió 16 országának átlagos bővülése 5,3% volt. Az egy kiadható szobára jutó árbevétel növekedése elsősorban az átlagárak emelkedésének volt betudható, de a foglaltságot is sikerült kis mértékben növelni.

Sabina Bartyzel a Vivicittán Iváncsics Nándorral és Duka Gabriellával a Novotel Szegedből

Fotó: AccorHotels / Orbis

Minek volt köszönhető a dinamikus növekedés?

Több tényező is közrejátszik ebben: Budapest egyre vonzóbb, a régió top városa a turizmus szempontjából. Ugyanakkor a magyar gazdaság is stabilan növekszik. Jól sikerült Budapest pozicionálása a fürdők városaként, ráadásul a nemzetközi filmipart is sikerült idecsábítani. Olyan világsztárok, mint Will Smith vagy Arnold Schwarzenegger közösségi médiában megosztott történetei is jó publicitást jelentenek. A budapesti repülőtér fejlődése is hozzájárul a sikerhez. Természetesen mi is sokat tettünk a pozitív eredményekért, mind a termékeink és szolgáltatásaink fejlesztésével, mind a vállalati kultúránk átalakításával.

Melyik nőtt jobban, a szabadidős vagy az üzleti forgalom?

Jelenleg a magyarországi szállodáink forgalmának az 53%-át a szabadidős szegmens adja, 47% az üzleti forgalom. A bővülés idén is elsősorban a szignifikánsan magasabb egyéni keresletnek köszönhető, mely mindkét szegmensre jellemző. A jövőben az egyéni szegmens további növekedése várható, különösen, ha jövő év elején befejeződik a Mercure Buda és 2020 elején a Mercure Korona teljes körű felújítása.

A Mercure Korona megújult szobája

Fotó:  AccorHotels / Orbis

Ha már szóba került, hogy áll a szállodamegújítási program?

A Váci utcai Mercure Budapest City Centerben júniusban fejeztük be a komplett felújítást. Gyönyörű, új termék született, miután a szobák mellett a lobbyt, a reggelizőhelyiséget és valamennyi közösségi teret felújítottuk, ráadásul még 12 új szobát, illetve egy új fitnesztermet is kialakítottunk. A Mercure Koronában 100 szoba felújítása már befejeződött, és megfiatalodtak a rendezvénytermek is. Az év második felében kezdődik további 165 szoba és a közösségi tér felújítása, megújul a lobby és a reggeliző, az új F&B koncepció jegyében pedig Winestone-ná alakul az étterem. A Mercure Budában az épület teljes felújításával folyik az első magyarországi kombóhotel kialakítása, ott 100 Mercure-szoba és 60 ibis-szoba kialakítása valósult már meg. Novembertől kezdődik az utolsó fázis, ennek befejezése után, a jövő év második negyedévétől Mercure Budapest Castle Hill (250 szoba) és ibis Budapest Castle Hill (150 szoba) nevek alatt fut majd a szálloda.

A felújításokon túl szót kell ejteni más fejlesztéseinkről is. Év elején nyitottuk meg az ország első, közvetlen reptéri kapcsolattal rendelkező szállodáját, az ibis Styles Budapest Airportot, amely minden várakozást felülmúlóan jól teljesít. Idén ősszel nyílik az ibis Styles Citywest a Budaörsi úton a régi Hotel Wien teljes felújítását követően, Weiler Péter izgalmas belsőépítészi megoldásaival.

A Winestone étterem

Fotó: AccorHotels / Orbis

Korábban említette a felújítások mellett a vállalati kultúra átalakulását…

Az AccorHotelsnél 1,5 évvel ezelőtt indult el a vállalati kultúránk átalakítása, melyet mi „HEARTIST” utazásnak nevezünk, mely szerint tetteinkben mindennaposan megnyilvánul, hogy számunkra az emberek a legfontosabbak. Azt szeretnénk, hogy a kollégáink és vendégek otthon érezzék magukat, vagyis azt érezzék, hogy pontosan ott vannak, ahol lenniük kell. Minden lehetőséget megragadunk, hogy elégedetté tegyük őket, hogy fantasztikusan érezzék magukat és úgy gondolják, hogy idetartoznak.

Milyen kihívásokat lát a magyar szállodaipar előtt?

A vendégelvárásoknak minden eddiginél jobban meg kell felelni, személyre szabott szolgáltatásokkal. Ugyanakkor továbbra is a legnagyobb kihívás az egész régióban a munkaerőhelyzet. Az alacsony munkanélküliségnek is köszönhetően nincsen elég elérhető szakember, magas a rotáció. Mi úgy gondoljuk, hogy egy hotel legértékesebb erőforrása a dolgozói, akiket mi az AccorHotelsnél tehetségeknek hívunk. Célunk nyitott, motivált és tehetséges emberek megtalálása, akiket a folyamatosan fejlődő vállalati kultúránk segítségével integrálunk és megtartunk, szakmai és személyes fejlődési, illetve itthoni és külföldi karrier lehetőséget kínálva. A munkatársaink felé a mottónk: “Feel Valued”.

Az AccorHotels kiemelten kezeli a nemek közötti egyenlőség kérdését. A WAAG (Women at AccorHotels Generation) nemzetközi hálózatnak Ön a magyarországi koordinátora. Miről szól ez a kezdeményezés, és milyen eredményeket akarnak elérni?

A szállodáinkban fontos a sokszínűség, ezen belül a nők és férfiak fair aránya. A vegyes teamek jobban teljesítenek, több kreativitást és innovációt képviselnek. Az AccorHotels saját nemzetközi felmérése igazolja, hogy még a vendégelégedettség és a hotel teljesítménye is nő a nemek megfelelő munkahelyi egyensúlyának megléte esetén. Saját hálózatunk, a WAAG célja a nők önbizalmának a támogatása és mindenféle nemi sztereotípia elleni küzdelem. Tagjaink számára workshopokat, előadásokat, mentoring programot kínálunk. Budapesten legutóbb 20 kolléganő vett részt a WAAG Women Leadership Programjában. A nyáron éppen Budapesten rendeztük az Észak-, Közép- és Kelet-Európa AccorHotels szállodáinak a regionális konferenciáját a témában, ami nagyon tanulságos volt. A csoportunk globális célkitűzése, hogy 2020-ig a szállodaigazgatók legalább 35 százaléka legyen nő. Jelenleg egyébként a régióban található 129 AccorHotels szálloda 40%-ában nő az igazgató. Magyarországon 33% jelenleg ez az arány, de célunk, hogy növeljük.

Hogyan igyekeznek megszólítani a fiatalabb generációkat?

Kilenc évvel ezelőtt jártam először a budapesti Sziget Fesztiválon, amely egy fantasztikusan jól szervezett esemény szerintem. Az idén összeraktunk egy regionális ibis-Family kampányt, „Get to Sziget” címmel. A fődíj egy körutazás volt a régió ibis-szállodáiban (Gdansk, Varsó, Wroclaw, Krakkó, Prága, Pozsony, Budapest), a végén egyhetes tartózkodással a Sziget Fesztiválon. Két cseh és egy magyar nyertest hirdettünk, az ő képeik, posztjaik a mai napig nagyon népszerűek a közösségi médiában.

Hogy látja a budapesti hotelpiac jövőjét?

Mindenképpen erősödik a verseny, hiszen több mint 1000 új szobát adnak át itt jövőre. Ugyanakkor az csak jót jelent a város számára, hogy új márkák jönnek és ruháznak be Budapesten. Az Airbnb is erős marad. Nem tekintjük direkt versenytársnak, ez egy másik piaci modell, de működésüket a hotelekéhez hasonlóan lenne szükséges szabályozni.

Ismeri a mondást: „egy bolond százat csinál”? Úgy hallottam, a futószenvedélye átragadt a kollégáira is…

A futás egyre népszerűbb a vállalatnál, ebben számos kolléga lelkesedése is segített. Az áprilisi Vivicittán – amelyre hónapokkal korábban közösen kezdtük el a felkészülést – már 140 futó indult a cégtől. A Novotel Danube, a Mercure Buda és a Novotel Szeged hotelekben rendszeresen szerveznek a kollégák közös futásokat, melyhez nemcsak dolgozók, hanem vendégek/partnerek is csatlakozhatnak. Októberben a budapesti Spar Maratonon az AccorHotels több mint 120 dolgozója indul majd el, köszönhetően a Novotel Szeged igazgatója, Iváncsics Nándor és lelkes csapata szervezőmunkájának. Mivel a sokszínűséget kiemelten fontosnak tartjuk – cégünk már sorban harmadszor nyerte el a Fogyatékosság-barát Munkahely elismerést – ebből az alkalomból a mozgássérültek sportolását támogató Suhanj Alapítvány javára gyűjtünk adományt, illetve közös felkészítő futást is szervezünk.

(Az interjú eredetileg a Turizmus.com magazin 2018. szeptemberi számában jelent meg.)

Kapcsolódó cikkek

Elhunyt Harbula Gyula

2018. szeptember 10.