Adj szobát 3 hétre Forma–1-es árakon!

Forrás: turizmus.com

 2016. április 21. 22:00

2024 a budapesti hotelek kiemelkedő éve lesz, ha a főváros elnyeri az olimpiát. No meg, ha a szállodák nem próbálnak lapot húzni 19-re, hanem a tuti biztos nagy bevételre szerződnek heteken belül.

Az MSZÉSZ budapesti régióülésének egyik legizgalmasabb napirendi pontja az volt, amikor az olimpiai pályázatért felelős Budapest2024 Nonprofit Zrt. képviselői vázolták a szállodáknak kidolgozott ajánlatukat. A szállodás szövetség vezetőivel folytatott egyeztetések után, röviden összefoglalva, arra kérik a szállodákat, adják oda előre szobakapacitásuk 90 százalékát, a kiemelt időszakokban elérhető legjobb áraiknál is magasabb összegért. Három hétre.

Együd Kinga, a Budapest2024 szállásszervezési vezetője rövid prezentációjában vázolta azokat a kondíciókat, amelyeket az MSZÉSZ vezetőivel folytatott megbeszélések eredményeként valamennyi, legalább kétcsillagos szálláshelynek kínálnak. Eszerint a 2019-2020-2021-ben, a Forma–1 verseny alatt elérhető 5 nap átlagárat tekintik bázisnak (vagy az adott hotel 5 legforgalmasabb napjainak átlagárát július és augusztus hónapokban) a 2024 nyarán esedékes játékok idejére. A bázisárat módosítják a 2022-től 2024-ig mért hivatalos infláció mértékével. Végül, azoknak a házaknak, amelyek szerződést kötnek a szervezőkkel kapacitásuk legalább 90 százalékára, további 7,5 százalék olimpiai felárat fizetnek.

Kimondottan kedvezőek a lemondási, illetve fizetési kondíciók. A szervezők vállalják, hogy 18 hónappal a játékok megkezdése előtt már csak a foglalt kapacitás 50 százalékát mondhatják le, s a céldátumhoz közeledve tovább keményednek a feltételek. A fizetési feltételekben vállalják, hogy 6 hónappal az olimpia előtt kifizetik az ár 50 százalékát, 2 hónappal kezdés előtt átutalnak további 40 százalékot, s csak a fennmaradó 10 százalékot fizetik a játékok befejezésekor. Azok a házak, amelyek nem hajlandóak kapacitásuk legalább 90 százalékára szerződni, közel sem számíthatnak ilyen jó kondíciókra.

Megkérdeztük az olimpiát előkészítő tárgyalásokon a szállodásokat képviselő MSZÉSZ elnököt, hogy van-e rejtett csapda ebben a nagyon jól hangzó ajánlatban? Niklai Ákos határozott nemmel felelt, s kifejtette, hogy a szállodások csak saját maguknak veszélyeztethetik a kiemelkedően magasnak és biztosnak tűnő bevételeiket, ha hazardíroznak.

Az MSZÉSZ elnöke azt is hozzátette, hogy nemcsak kockázatosnak, hanem felelőtlennek is tartaná, ha a budapesti szállodák nem szerződnének le a Budapest2024-gyel az elkövetkezendő hetekben. Ugyanis a magyar olimpiai pályázat szeptemberben esedékes fejezetének egyik sarkalatos pontja a megfelelő szálláshelyek garantálása. Ehhez pedig a Budapest és 50 kilométeres vonzáskörzetének jelenlegi és még építési szakaszban lévő, legalább két csillagos szobára vonatkozó szobakapacitás minimum 90 százalékára vonatkozó aláírt szerződést lesz szükséges bemutatni.

Együd Kinga szerkesztőségünk kérdésére elmondta azt is, hogy ez a szobakapacitás csak a kísérőknek és az olimpiához kapcsolódóan itt munkát végző szakembereknek lenne elegendő. Ez a kapacitás nem tartalmazza sem a sportolók férőhelyeit (ők ugyanis a pályázat sikere esetén megvalósuló olimpiai faluban laknak majd), sem a saját szórakozásukra ide utazó szurkolókét.

Megtudhattuk azt is, hogy az olimpiára nem lesz szerződéses feltétel a Hotelstars minősítés, viszont az abban szerepelő kritériumoknak meg kell majd felelniük a szerződő házaknak.

A fiatal szakember, csatlakozva Niklai Ákoshoz, hangsúlyozta, hogy a szállodák részéről szeretnénk felelős hozzáállást elvárni, mert minden késlekedés potenciálisan ronthatja a pályázat esélyeit.