Adómentességet kér az év végi bónuszra az osztrák szállodaszövetség

Szerző: Kovács Balázs

Forrás: turizmus.com

 2021. november 27. 17:00

Tartósan alacsony áfakulcsot, 100 százalékos bérkompenzációt és az év végi bónusz adómentességét követeli a kormánytól az osztrák szállodaszövetség.

„A turizmusgazdaság piaca összeomlott, a koronavírus és a kormányzati intézkedések tönkretették az ágazatot” – olvasható az osztrák szállodaszövetség (ÖHV) elnöke, Michaela Reitterer drámai hangú közleményében.

Az ÖHV felhívja a figyelmet arra, hogy a zárlat, amelyet ismét a téli főszezon előtt vezettek be, hosszú távon ható, hatalmas csapás a vállalkozások számára. „Elveszítjük a vendégeinket, elveszítjük a munkavállalóinkat, megromlanak a készleteink, a válság még sokáig itt marad velünk, nem szabadulunk a következményektől” – fogalmazott az elnök.

Az osztrák szállodaszövetség szerint a válság még hosszú ideig velük marad

Fotó: 123rf.com

Érvelése szerint az ágazatnak hosszú távon van szüksége segítségre. Mint írja, tartósan fenn kellene tartani az 5 százalékos, csökkentett áfát, a Kurzarbeit-modell keretében pedig 100 százalékos mértékű bérkompenzációra van szükség a lockdown első napjától számítva.

További követelésként fogalmazza meg a szövetség, hogy a szálláshelyeken dolgozó munkavállalók 3000 euró értékig adómentes év végi jutalmat kaphassanak. „A bónuszt mi fizetjük, a kormány pedig lemond az adókról. Ez valami olyasmi lenne, mint egy közös köszönetnyilvánítás” – fogalmaz a közlemény.