Advent a Majki Remeteségben

Forrás: turizmus.com

 2014. november 27. 12:17

Az Európa-szerte különlegességnek számító Oroszlány – majki kamalduli remeteség műemléki rekonstrukciója fontos állomásához érkezett: megújult a barokk műemlékegyüttes rendházépülete.

Az itt készülő kiállítása bemutatja a remeteség XVIII. századi históriáját, a szerzetesek életmódját, megemlékezik II. Rákóczi Ferenc és a kamalduliak kapcsolatáról. Megjeleníti azt az időszakot, amikor az épületből a remeteség alapítását egykor támogató Esterházy család grófi ágának vadász­kastélya lett az 1860-as évektől. A tervek szerint a fejlesztés 2015 tavaszán fejeződik be, s attól kezdve lesz látogatható a műemlékegyüttes egész területe. Mindezzel együtt, a Forster Központ, a majki kamalduli remeteség vagyonkezelője lényegesnek tartja, hogy az esztendő végéhez közeledve megismertesse a nyilvánossággal a fejlesztés előrehaladását, valamint, hogy ennek szellemében advent idején, minden vasárnap megnyissa a remeteség kapuját, s hagyományteremtő szándékkal jótékonysági programot szervezzen.

 

Az „Oroszlány – Majkpuszta Kamalduli Remeteség Foresteria épületének műemléki rekonstrukciója és turisztikai hasznosítása” elnevezésű projekt munkálatai 2010 októberében kezdődtek meg. A Közép-dunántúli Operatív Program keretében, európai uniós forrásból finanszírozott fejlesztés összköltségvetése 885 millió forint (a támogatás mértéke 100 százalékos). A projekt keretében megvalósul:

  • a 2300 négyzetméter szintterületű konventépület (más néven foresteria) teljes szerkezeti és külső helyreállítása, a pince, a földszint, az emelet, valamint a drogpadlás teljes belső, műemléki rekonstrukciója, az egykori refektórium freskóinak restaurálása
  • a belső díszudvar felújítása
  • kiállítóterek, kiállítások létrehozása
  • látogatóparkoló építése a horgásztó előtt és a remeteséghez vezető út felújítása.