Adventi gyertyagyújtással indul a Bazilika előtti rendezvénysorozat

Forrás: turizmus.com

 2014. november 25. 17:43

Idén november 28-án negyedik alkalommal nyílik meg a belváros látványos és élményekkel teli találkozópontja, az Adventi Ünnep a Bazilikánál.

A vásár hagyományai szerint advent első vasárnapján gyertyagyújtó ünnepséget tartanak. A téren december végéig fényfestés, kézművesek és finomságok, korcsolyapálya és fűtött hütte, jótékonysági és családi programok sora várja a látogatókat.

Advent első vasárnapján a hagyományoknak megfelelően Belváros-Lipótváros polgármestere, Szentgyörgyvölgyi Péter köszönti majd a vásárba érkezőket. A ceremónia első látványos pillanata, amikor a rendezvény támogatóival közösen felkapcsolják a tér, a belváros utcáinak és a középpontban felállított, mesés karácsonyfának díszkivilágítását, ezzel ünnepi hátteret adva az itt lakók mindennapjainak és az ide érkező turisták városi sétáihoz.

Az eseményen Snell György, Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke, a Szent Jobb őre eleveníti fel az adventi időszak legfontosabb üzeneteit és gyújtja meg a koszorú első gyertyáját.

A vásár szervezői egészen december végéig további jótékonysági napokkal, rendszeres programokkal készülnek az adventi időszakra. November 28-án nyit a Vörösmarty téri vásár és a Városháza parkban rendezett téli fesztivál is, további programokkal teli állomásokat kínálva egy hangulatos téli sétához.

Sötétedés után fél óránként karácsonyi témájú rövidfilmek keltik életre a Bazilika monumentális homlokzatát, a hazai videoművészek munkája az épület formáit kihasználva 3D hatást kelt. A show-t olyan zenei aláfestés kíséri, amelyek elkészítésekor neves zeneszerzők, Havasi Balázs és Linczényi Márk közreműködtek.

A tér kapujában felállított, idén még látványosabb fénykapu remek helyszín közös fotók, közös emlékek gyűjtéséhez. A téli élményekről szól a gyermekek kedvence, a 14 év alattiak számára ingyenes használható 200 nm-es korcsolyapálya is, ahol hétvégenként korisuli várja őket. Pénteken és szombaton pedig a Göncöl Néptáncegyüttes táncházába kapcsolódhatnak be, akár az egész családdal együtt. Aki pihenne, leülne egy forró ital mellé, a hangulatosan dekorált, fűtött hüttében melegedhet fel.

Idén a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet is ünnepi közösségi teret hoz létre a vásárban. 19. alkalommal indítják el országos adventi adománygyűjtésüket; önkénteseik az adományponton szeretettel és egy mézeskalács szívvel várnak mindenkit, aki szeretne hozzájárulni nehéz sorsú embertársaink megsegítéséhez. A vásárban berendezett „szeretet.éhség. sütődében" a látogatókkal és a szervezetet segítő meglepetés vendégekkel közösen készítik majd a mézeskalács szíveket.

Az előzetesen zsűrizett, minőségi alapanyagokból, kézzel készített és igényesen kivitelezett ajándékok között népi- és iparművészeti hagyományokat ápoló művészek munkái is megtalálhatóak. A több, mint harminc mesés hangulatú faházban keramikusok, bőr- és textilművesek, ötvösök, egyedi ruha- és kiegészítő tervezők, grafikusok és fotóművészek, de még egy bútorkészítő is kiállít.

 

Újdonságként idén a Zrínyi utcában is gasztro kiállítók sorakoznak fel, többek között eredeti belga gofrit, frissen készített tésztaételeket kínálva. A magyaros ízeket kolbászok és gyümölcspálinkák, hagyományos és nem mindennapi édességek képviselik a bejglitől a marcipán különlegességekig, termelői lekvárokig és mézekig. Aki már helyben kedvet kap a kóstoláshoz, a forralt bor mellett fűszeres vagy gyümölcsös forró italok közül választhat, a magyar konyha fogásai mellett új street food finomságokkal ismerkedhet. A finom kávé és sütemény elfogyasztásához egy óriási csészében kialakított, rendhagyó kávézó pont épül fel a tér sarkán, a finomságok sorát frissen sült kürtős kaláccsal vagy sült finomságokkal zárhatják a vásár vendégei.

Szintén újdonság, hogy az Angyalok a Bazilikánál program keretében a vásár kijelölt jótevői apró figyelmességekkel teszik még kellemesebbé az itt töltött időt, hogy ezzel is felhívják rá a figyelmet, az advent a törődés, egymásra figyelés időszaka. Az Adventi Ünnep a Bazilikánál ezzel újabb lépést tett, hogy mindenben nemzetközi színvonalú vásárral, idegen nyelven beszélő árusokkal és személyzettel fogadja a külföldieket is.

A vásár egészen január 1-jéig nyitva tart.