Áfacsökkenés várható az elvitelre készült ételeknél

Forrás: turizmus.com

 2018. január 19. 08:46

A Világgazdaság értesülése szerint néhány héten belül egyszerűsíthetik a különböző adókulcsokat a turizmus-vendéglátásban.

A turizmus-vendéglátásban jelenleg egyszerre él 5, 18 és 27 százalékos áfakulcs is, az étteremben elvitelre készült ételek forgalmi adója azonban akár 22 százalékponttal is csökkenhet.

Gál Pál Zoltán, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének elnöke azt nyilatkozta: már csak az időpont kérdés, hogy mikor módosítják az áfatörvényt, de ez hamarosan megtörténhet. Ugyanakkor valószínűleg ebben a parlamenti ciklusban már nem csökkentik tovább a legnagyobb, 27 százalékos sávban maradt közétkeztetési és az idei évtől 18 százalékos szállodai áfát, hiszen az hangsúlyosabb gazdaságpolitikai döntés, mint a vendéglátást uraló áfakáosz rendbetétele.

Olcsóbb lehet a csomagolt ebéd

Fotó: turizmus.com

Így azonos mértékben adózna a helyben készült (most 5 százalék áfával és 4 százalék turisztikai hozzájárulással számolt) és az elviteles (most 27 százalékkal adózó) étel, és nem kellene különböző áfakulcsot alkalmazni például a palackozott üdítőre (27 százalék), illetve a helyben készült limonádéra (5+4 százalék).

Gál Pál Zoltán szerint a legfontosabb döntések már megszülettek, a további lépések már a költségvetésnek sem „fájnak” annyira. Sőt, a központi büdzsében az egyik soron csökkenő bevételt a másik soron, az emelt bérek után befolyó bevételek várható emelkedése kompenzálná - írja a Világgazdaság.

Kapcsolódó cikkek