Áfacsökkentésből fejlesztés és béremelés

Forrás: turizmus.com

 2016. április 14. 21:29

A kormánynak egyáltalán nem elvárása, hogy a vendéglátó-ipari áfa csökkentésével párhuzamosan az árakat is csökkentsék a vendéglők – tájékoztatta szerkesztőségünket Zsidai Zoltán Roy, a Pannon Gasztronómiai Akadémia (PGA) elnöke.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter április 13-án jelentette be, hogy a kormány 2017-től 18 százalékra, 2018-tól pedig 5 százalékra csökkenti a vendéglátás áfáját. A bejelentésre reagálva a PGA sajtóközleményt adott ki, amelyben az áfacsökkentést a szervezet első komoly eredményének tekinti.

Szerkesztőségünk felvetésére, miszerint, ezt a lépést több szakmai szervezet, többek között az MSZÉSZ, a VIMOSZ és a MVI is szorgalmazta korábban, Zsidai Zoltán Roy kifejtette: így igaz, sőt az említett szervezeteknek vannak más javaslatai is, amelyekkel a PGA is egyetért - ilyen például a reprezentációs adó eltörlése -, mégis, most a PGA erőfeszítéseinek érett be a gyümölcse, az ő érvelésük talált nyitott fülekre a kormánynál.

A PGA elnöke tovább is menne, véleménye szerint, akár egyszerre is meg lehetne lépni a most kétlépcsősnek bejelentett áfa csökkentést, viszont, az 5 százalékos, kedvezményes kulcsot, már-már túlzásnak tartja. Javaslatuk szerint – amely nagyban hasonlít a szállodások szövetségének a szálláshelyi áfa csökkentésére kidolgozott elképzeléséhez – a magyarországi vendéglátó áfának az európai átlaghoz igazított 9 százalék lenne az ideális mértéke. Mivel azonban ilyen áfa kulcs nem létezik Magyarországon, a vendéglősök önként vállalhatnának 4 százalék mértékéig befizetést egy marketing alapba, ezzel is jelentősen hozzájárulva a hamarosan felálló Magyar Turisztikai Ügynökség büdzséjéhez.

Zsiday Zoltán Roy kifejtette azt is, hogy az áfa csökkentés legfontosabb hozadékaként jut majd pénz béremelésre, s ezzel a szakképzett munkaerő megtartására, valamint az üzletek versenyképességét biztosító fejlesztésekre.

A Pannon Gasztro Akadémiáról a Vendéglátás magazin is írt korábban: http://vendeglatasmagazin.hu/megalakult-a-pannon-gasztronomiai-akademia/