Aggódva várják 2023-at a német szállodások és vendéglátósok

Forrás: turizmus.com

 2022. december 08. 16:38

A Német Szálloda- és Éttermi Szövetség (Dehoga) aktuális felméréséből kiderül, hogy a vendéglátósok és szállodások számára rendkívül fontos karácsonyi és szilveszteri üzlet idén is rosszabbul megy, mint a válság előtti 2019-es évben – írja a Vimosz.

Novemberben, az év végi üzletmenet felvezetéseként nominálisan 8,5%-os forgalomcsökkenés volt tapasztalható 2019-hez képest. 2022 januárjától novemberig tartó időszakban 8%-os mínuszt könyveltek el a vállalkozások. Az emelkedő energiaköltségek továbbra is a legnagyobb kihívást jelentik a vállalkozók 89,3%-a számára, ezt követik a magas élelmiszer- és személyi költségek (81,1% és 67,7%). Így 41,9%-uk aggódva várja a következő évet, attól tartva, hogy mínuszba kerül. A szövetségi kormány által elfogadott gáz- és villamosenergia-árfék megfelelő intézkedés a fogyasztók és a vállalatok terheinek enyhítésére. A segítőcsomag megfogalmazását érdemben módosította az ágazat mértékadó személyiségeinek közösen kibocsátott felhívása.

A karácsonyi foglalásokat a felmérésben résztvevők mintegy harmada rossznak ítélte meg

Fotó: 123rf.com

A helyzetet tovább rontja, hogy a decemberi foglalási számok vegyesnek bizonyulnak.

A karácsonyi üzlet jelenlegi foglalási állapotát a felmérésben résztvevők 32,2%-a jónak, 34,5%-a kielégítőnek, 33,3%-a pedig rossznak minősítette.

Ugyanakkor reményt látnak abban, hogy a vendégek sokkal rövidebb határidőn belüli foglalása a karácsonyi és szilveszteri üzlet fellendülését szolgálhatja.