Ahol a vendéget tejben-vajban fürösztik

Forrás: turizmus.com

 2020. január 13. 09:41

Ezúttal a mondást szinte szó szerint lehet érteni: annyiféle vaj és más tejtermék kínálja magát ebben az amerikai bisztróban, mint sehol másutt. A Colorado állambeli Lyonsban található a világ első olyan étterme, amely a vajra épül, ez a Bella La Crema.

A meleg, ropogós bagett és más kézműves kenyerek alkotják az alapot, amelyet gyógynövényekkel és különféle zöldségekkel fűszerezett, tálalt vajak kísérnek – számol be az étteremről a Travel and Leisure.

A tálak külön fantázianevet kapnak: a Francia vidék például olyan vajjal érkezik, amelyet rozmaringgal, fokhagymával, kakukkfűvel és provence-i gyógynövényekkel ízesítettek, no meg, friss zöldekkel tálaltak. Az Óda Nerudához paprikával, fokhagymával, hagymával és lime-mal készül.

A vajak legjava

Fotó: Bella La Crema

Az édesszájúak számára alkották meg a Holidays Bourbont, amely ötvözi a narancslé, a melasz, a juharszirup, a szegfűszeg, a fahéj és a vanília zamatát. A Maya Chocolate mousse csokoládéval, kávéval, fahéjjal és cayenne borssal varázsolja el a vendéget.

Shauna Lee Strecker, a tulajdonos naponta több mint 20 különféle ízű friss kézműves vajat készít a farmján legelésző tehenek tejéből. Francia stílusú éttermükben minden fő étkezésnél a vaj az egyik legfontosabb összetevő. A klasszikus francia hagymaleves is népszerű, de a legtöbb szendvicsből fogy, amelynél a házi sütésű kenyereket a saját kiskertből származó zöldségek és gyümölcsök teszik egyedivé.

Érdekesség a vajas kávé különféle ízesítésben, mint például a Monet kertje névre hallgató, amelyet levendula, vanília, rózsa és szerecsendió tesz egyedivé.

A gazdának és családjának sokáig allergiája volt a bolti tejtől. Aztán belemerültek az élelmiszer adalékanyagok és modern technológiák kutatásába, és kiderült, hogy a nyers, nem pasztörizált tej rengeteg hasznos probiotikumot és baktériumot tartalmaz, a feldolgozott és tartósított, lefölözött tej viszont, lényegében „halott", mesterséges készítmény.

Lyons egy 2500  lakosú kisváros a Rocky Mountain Nemzeti Park közelében. Az üzlet annyira népszerű, hogy sokan csak amiatt állnak meg a városkában, hogy bevásároljanak a valódi vajakból.