Ahol minden vendég fontos volt – A Gundel-titok

Forrás: turizmus.com

 2021. november 16. 13:47

A Gundel fénykorában akár napi 3 ezer tányér ételt is felszolgáltak. Nyitástól zárásig tele volt, óriási munka folyt a konyhán, a házigazda, Gundel Károly pedig maga köszöntötte a betérőket.

A Gundel a fantasztikus fogásairól, a házban megalkotott ételkülönlegességekről, a barátságos légköréről és a vendégszeretetéről volt híres.

A Gundelnek nem a sikk vagy a pénz volt a mozgatórugója. A vendégek azért jártak oda, mert amellett, hogy olyan ízeket ismerhettek meg, amit addig soha nem kóstoltak, olyan fogadtatásban volt részük, amelytől otthon érezhették magukat, amelytől tudták élvezni az életet, a pillanatot. A gyerekek a kertben szaladgáltak kedvükre, néha még a 13 Gundel csemete egyikével-másikával is együtt játszhattak, a 11 fős zenekar pedig napestig húzta. A Gundel Palota és lélegzetelállító kertje tárva-nyitva állt bárki számára, függetlenül attól, hogy ki milyen rangú vagy státuszú volt. Ha valaki csak egy egyszerű ételre vágyott, nem csalódott: többek között olyan finomságokat szolgáltak fel a teraszon, mint a főtt tojás pörköltszafttal, a virsli lében vagy a sós perec csapolt sörrel. Szinte látjuk, ahogy Jávor Pál dalra fakad a kockás abroszos asztal mellett, az óriási fák árnyékában egy korabeli szépség társaságában.

Ugyanakkor itt születtek meg a mai magyar konyha alapvető fogásai is: többek között a paprikás csirke, a bakonyi gombaragu, és a fogas kárpáti. A legnagyobb és legsikeresebb alkotások azonban a desszertek voltak: a somlói galuska, a Gundel-palacsinta és a Rákóczi-túrós.

A Gundelbe neves magyar politikusok, művészek, írók és sportolók is jártak. Gundel örömét lelte abban, hogy híres vendégei számára különleges fogásokat alkotott, amelyeket a vendégekről nevezett el. Így született többek között a tojás Munkácsy módra, az Újházi-tyúkhúsleves, a Jókai-bableves, vagy a Feszty-beefsteak. Gundel honosította meg a mártások, raguk kultúráját a magyar konyhában, és ugyancsak neki köszönhető a Wiener Schnitzel itthoni megismertetése is! Elképesztő kitartással ízlelgette a különböző alapanyagokból és más-más arányokkal megálmodott szószokat, mártásokat, ragukat, a bakonyi gombaragut például hónapokon át tökéletesítette. Mindezt úgy, hogy soha nem főzött, életében nem fogott fakanalat, hiszen író volt és született vendéglős, de a szakácskodás nem az ő mestersége volt. Tevékenységének köszönhetően viszont a magyar konyha felkerült a világ gasztrotérképére!

Azokra is gondolt, akik nem jutottak el hozzá. Fontos volt számára, hogy a magyar gasztrokultúrát maradandóvá és ismertté tegye, ezért több irodalmi szakácskönyvet is kiadott, amelyek több nyelven is megjelentek.

A Gundel a világhírű közszereplők számára mindig is bakancslistás hely volt. A létesítményt fennállásának 127 éve alatt a legtöbb Budapestre érkező híresség meglátogatta már. II. János Pál pápa, Erzsébet királynő, Beatrix holland királynő, Luciano Pavarotti, Angelina Jolie vagy Arnold Schwarzenegger.

Gundel Károlynak nem volt igazán titka. Csak hatalmas szíve és tengernyi tudása. Egyiket sem tartotta meg magának. Mindenét: a tudását és a szeretetét is megosztotta vendégeivel, akárki is tért be hozzá, ő házigazdaként, szeretettel látott mindenkit. A titok inkább csak egy érték volt, egy olyan érték, amelyhez érdemes visszatérni. Csak ennek követésével érdemes elölről kezdeni.

(X)