Franciországban súlyosan büntetik a nem regisztrált Airbnb hirdetéseket

Forrás: turizmus.com

 2021. július 18. 11:24

Az Airbnb platformnak a 2008-as alapítása óta számos szabályozás megváltozásával kellett szembenéznie, különösen Franciaországban, ahol a nagy ingatlanpiaci nyomással rendelkező városok erősen küzdenek az ilyen jellegű ingatlan-bérbeadás ellen.

Ezzel  összefüggésben az amerikai platform július 1-jén bejelentette, hogy a francia fővárosban mostantól tilos a nem regisztrált hirdetések közzététele – írja a VIMOSZ hírlevelében.

Ez a döntés már április elseje óta érinti az új párizsi hirdetéseket, és július végén Bordeaux-ban is érvénybe lép, ráadásul az év végéig Lille, Lyon, Marseille, Nantes, Nizza, Strasbourg és Toulouse is érintetté válik.

Az új szabályozás kiegészíti az évi 120 éjszakás korlátot, amely feltétele annak, hogy Franciaországban található ingatlant kínálhassanak bérbeadásra az Airbnb-n. A 120 éjszakás korlátozásról, mely a hosszú távú lakáskiadást segíti az Airbnb ellenében, korábban már beszámoltunk egy cikkben.

A július 1-jei dátum egybeesik Párizs városának a párizsi bíróságon elért győzelmével is, egy 2019-ben indított eljárás miatt, melynek eredményeként az Airbnb-t több mint 8 millió eurós bírság megfizetésére kötelezték. A város azzal vádolta a platformot, hogy 2017 óta mintegy 1010 olyan hirdetést jelenített meg, amelyek nem rendelkeztek nyilvántartási számmal.

Fenntartották továbbá a "turisztikai törvénykönyvben foglalt kötelezettségek be nem tartását", valamint a platform "udvariatlan hozzáállását" egy olyan városban, ahol kirívó a lakáshiány.

Az új szabályozás kiegészíti az évi 120 éjszakás korlátot, amely feltétele annak, hogy Franciaországban található ingatlant kínálhassanak bérbeadásra az Airbnb-n

Fotó: 123rf.com

Az Airbnb azonban fenntartja a jogot a fellebbezésre, mivel a döntést megkérdőjelezhetőnek tartja. A párizsi városi tanács egy 2017 óta létező törvényre hivatkozva a maga részéről emlékeztetett arra, hogy a városok regisztrációs számot kérhetnek a hirdetések feladásánál, és ezzel kötelezhetik a platformokat a vitatott hirdetések eltávolítására.

Ezen kívül 400 párizsi bérbeadót is megbírságoltak illegális bérbeadás miatt.