Átláthatóbb szállásfoglalási platformokat szeretne az EU

Forrás: turizmus.com

 2023. november 20. 10:24

Egy tervezett uniós szabályozás szerint a szállásfoglalási platformoknak – köztük az Airbnb-nek és a Booking.com-nak – a jövőben több adatot kell majd megosztaniuk a hatóságokkal.

Az Európai Parlament és az EU-tagállamok képviselői a múlt héten megállapodtak azokról az új szabályokról, amelyeket egy kétéves átmeneti időszak után kell majd alkalmazni az Európai Unióban. A parlamentnek és a tagállamoknak még hivatalosan jóvá kell hagyniuk a tervet, ez azonban már csak formalitásnak tekinthető – írja az fvw.

A bérbeadók az ingatlanuk rövid távú bérbeadásával több pénzt tudnak keresni, mint a hosszú távú bérbeadással. Azonban ha nagy számban állnak lakások a turisták rendelkezésére, akkor az a helyi lakosok lakhatási lehetőségeit szűkíti be. Az Európai Parlament adatai szerint például Amszterdamban, Berlinben vagy Dublinban, de más európai városokban is korlátozzák a turisztikai célú bérbeadás időtartamát. A kötelezően megosztandó adatok megkönnyítenék az ilyen szabályok betartatását.

„Az új törvény többek között arra kötelezi a platformokat, hogy minden hónapban adatokat szolgáltassanak arról, hány éjszakára adtak ki egy lakást vagy házat, és hány személynek” – mondta el Anna Cavazzini, az Európai Parlament Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottságának elnöke. A politikus szerint a szállásfoglalási platformok eddig rendszeresen megtagadták az ilyen jellegű adatok kiadását, ami megnehezítette a helyi jogszabályok betartatását.

Az elfogadásra váró szabályozás adatok szolgáltatására is kötelezi a szállásfoglalási platformokat

Fotó: 123rf.com

Az Airbnb egy, még a tárgyalások befejezése előtt kiadott közleményében üdvözölte a jogszabálytervezetet, és az egész ágazatot érintő fordulópontot emlegetett. „Az új szabályok világszerte mintaként szolgálhatnak a rövid távú bérbeadások szabályozásához” – írták. A tervezet a vállalat szerint egyértelmű iránymutatásokkal szolgál a platformok és a hatóságok számára olyan fontos kérdésekben, mint például az adatok megosztása vagy a helyi előírások végrehajtása.