Airbnb-javaslat a lakásbérbeadás szabályozására

Forrás: turizmus.com

 2016. október 29. 19:25

A rövidtávú lakáskiadás terén legnagyobbb foglalási portál elismerte a bérbeadásra kínált lakások regisztrációjának szükségességét, ami előrelépést jelent ennek a tevékenységnek a szabályozásában.

A HOTREC 2016 október 26-i sajtóközleménye arról számol be, hogy egy nappal a New Yorkban életbe léptetett, a rövidtávú lakások foglalási portálokon történő megjelentetésének szigorú szabályozása előtt, az e területen világviszonylatban piacvezető Airbnb olyan intézkedéseket javasolt, amelyek teljes mértékben összhangban vannak az európai szállodaipar eddigi követeléseivel.

Az új, New Yorkban tervezett szabályozás életbe léptetésének elkerülésére az Airbnb javaslatot tett a rövidtávon bérbeadásra kínált lakások további szabályozására. A vállalat javaslatai olyanok, amelyeket az egész világon alkalmazni kellene, s amelyeket a HOTREC már többször felvetett.

A javaslatok egyike szerint a foglalási portálok kizárólag a rövidtávú bérbeadásra engedéllyel rendelkező lakásokat szerepeltethetnek honlapjukon, ami megkönnyítené, hogy a hatóságok ellenőrizzék az ezt a tevékenységet folytatókat. A HOTREC ugyanezt a javaslatot tette már két évvel  ezelőtt.

Az Airbnb azt is javasolja, hogy szigorúan lépjenek fel a több lakást kiadókkal szemben, mivel ez tisztán üzleti tevékenységnek számít. A HOTREC ugyancsak javasolta, hogy a rövidtávú lakáskiadás terén egyértelmű különbséget kell tenni az egy-egy lakást, illetve a több lakást forgalmazók szabályozásában. Egyébként az Európai Bizottságnak a közelmúltban e témában kialakított irányelvei szerint a rendszeres lakáskiadást már üzleti tevékenységnek kell tekinteni, s ezért a fogyasztók védelme érdekében eszerint kell szabályozni.

 

Az Airbnb fentiek szerinti javaslata túl későn érkezett, mivel New York városa egy olyan törvényt fogadott el, ami a korábbiaknál jobban szabályozza, korlátozza a rövidtávú lakáskiadást.

Ugyanakkor az Airbnb javaslata egyértelműen azt mutatja, hogy a foglalási portálok az eddigieknél felelősebb magatartásra is képesek.

A HOTREC főtitkára, Christian de  Barrin kijelentette, hogy „a HOTREC nagyon örül, hogy szervezetük fő követeléseit a rövid távú lakáskiadás piacvezetője elfogadta. Ez azért is kedvező, mert egyértelmű, hogy az on-line foglalási portálok nagymértékben felelősek azért, hogy a piac minden szereplőjére azonos szabályok legyenek érvényesek. Az illegális lakáskiadás, a fekete gazdaság elleni fellépés alapja, hogy az önkormányzatoknál a lakásokat regisztrálják, s az on-line portálok kizárólag engedéllyel rendelkezőket vegyenek fel kínálatukba.”

 

A HOTREC az Euróai Unió tagországai szálloda, vendéglátó szövetségeinek ernyőszervezete. Ebben az ágazatban 1,8 millió vállalkozás működik, melyek 99,5%-a kis és középvállalat. A szállodaiparban, vendéglátásban foglalkoztatott munkavállalók száma 10 millió körül van, a turizmus egyéb területeivel együtt ez a szektor a 3. legnagyobb az EU-ban. A HOTREC-nek jelenleg 29 európai országból 43 nemzeti szövetség a tagja.