Airbnb: jó vagy rossz?

Forrás: Skift

 2017. augusztus 14. 19:16

Christopher Nassetta, a Hilton ügyvezetője bízik abban, hogy az Airbnb pozitívan hat a szállodák és az online utazási irodák (OTA-k) kapcsolatára.

A nagy szállodaláncok ügyvezetői továbbra is kitartanak amellett, hogy a direkt foglalások megfelelően érkeznek, ezzel párhuzamosan ugyanakkor szorosan együttműködnek a legnagyobb online utazási irodákkal, mint például az Expedia vagy a Booking.com.

Az Airbnb egyre inkább olyan, mint egy OTA – mondta el Christopher Nassetta, a Hilton ügyvezetője, amikor az Airbnb és a rövidtávú lakáskiadás szállodákról való fenyegetéséről kérdezték. – Ezt jó dolognak tartom, ugyanis ez arra készteti a többi online utazási irodát, hogy felvegyék vele a versenyt.

Christopher Nassetta

Fotó: Wikimedia Commons

„Nem tudom, hogy egyébként szándékosan OTA-vá akarnak-e válni és nem is az én tisztem ezt megítélni, ugyanakkor minél inkább kiéleződik a verseny, annál jobb lehet számunkra az eredmény. Hiszen elméletileg minél élesebb a verseny, annál lejjebb mennek majd az árak és a közvetítői költségek. Ezáltal összességében ezt egy hosszú játszmának fogom fel, amelyben nagyon sok minden fog még történni az elkövetkezendő években. A végeredmény, ugyanakkor, úgy gondolom, hogy pozitív lesz.”

Már láthattuk néhány jelét az Airbnb egy újgenerációs OTA-vá alakulásának: augusztus elején például a cég bejelentette, hogy immár 4 millió hirdetés van a platformján, melyek közel fele a szállodákhoz hasonlóan azonnal foglalható.

A szállodásoknak korábban hasonló reményei voltak a TripAdvisorral kapcsolatban, mely ugyan versenytársává vált az OTA-knak, ennek a pozitív hatása még nem érezhető.

Annak ellenére pedig, hogy a verseny bizonyos helyzetekben jó, a szállodák is kemény versenyben állnak a rövidtávú lakáskiadókkal, mely leginkább a keresletnél sokkal magasabb számú szobakínálatban jelentkezik olyan fő desztinációk esetében, mint például New York.